Korvamato se soi ja soi ja soi

Korvamato on ärsyttävä, kutsumaton vieras. Korvamadolla tarkoitetaan musiikin päässä soimista. Se käynnistyy ilman tietoisia ponnisteluja. Ilmiö on varsin yleinen, sillä noin 90 prosenttia suomalaisista kokee korvamatoja viikoittain.

Kiinnostuin tästä ilmiöstä, kun korvissani alkoi soida Kappale kauneinta Suomea. Ilmiöstä on tehty myös väitöstutkimus. Tutkimuksen tekijä, Aalto-yliopiston dosentti Lassi Liikkanen sanoo, että valtaosalla ihmisistä kappaleet soivat päässä päivittäin. Osa ei kuitenkaan tunnista asiaa ollenkaan.

Kauneimmasta Suomesta pääsin eroon muutamassa päivässä, vaikka onnettomuudeksi sinä aikana se soi kerran myös radiossa. Tälläista riesaa ei minulla ole kovin usein, sillä en kuuntele hyvin aktiivisesti musiikkia. Naisilla korvamadot ovat yleisempiä kuin miehillä, mutta sukupuolten väliset erot ovat pieniä. Isompia ovat yksilölliset erot.

Neurologian erikoislääkärin Aimo Karisen mukaan aivojen rakenne voi selittää alttiutta korvamatoihin. Aivojen oikean puolen kuulokeskus ja otsalohkojemme oikean puolen alapinta kykenevät estämään musikaalisia impulsseja. Korvamadoille ovat alttiita henkilöt, joilla edellä mainittujen alueiden rakenne on tavallista ohuempi.

Mikä tahansa musiikki voi ruveta soimaan korvissa, varsinkin, jos sitä kuuntelee usein. Kun henkilö on toimeton ja pitkästynyt, korvamato iskee helpoiten. Tutkimuksen mukaan Lady Gagan kappaleita on kolme korvamatojen Top9-listalla. Tutkimus tarkasteli vain sellaisia kappaleita, jotka olivat poppia, rockia, rappia tai rhythm bluesia.

Musiikin soiminen korvissa voidaan kokea oikeana riivaajana, mutta se voi tuottaa myös hauskuutta. Toisia korvamato ei haittaa, jos korvissa soi usein kuunneltu kappale. Vakavia haittoja tulee hyvin harvoin, ja silloin onkin yleensä kyse myös muista tämäntapaisista oireista.

Kuinka tästä ilmiöstä pääsee eroon? Jokainen voi tietysti kehittää omia keinoja, mutta jos omat voimat eivät riitä, on tarjolla muita apuja. Tutkimusten mukaan häätö onnistuu esimerkiksi korvaushoidolla. Häiritsevästi korvissa soiva kappale on mahdollista hiljentää keskittymällä kuuntelemaan toista kappaletta. Moni on onnistunut kuuntelemalla Led Zeppelinin Kashmiria.

Eveliina Talvitien romaanissa Kävin vaan uimassa, sisko henkilöhahmo on keksinyt korvamadon häätämiseen tepsivän keinon. Tämä mumisee mielessään ranskalaista kansanlaulua Alouette, gentille alouette.

Korvamadon tyyppinen ilmiö on myös jokin mainosrenkutus tai yksittäinen sana, jonka äänteellinen asu jää musiikkikappaleen tavoin toistumaan mieleen.

Lähteet: Iltalehti, Kotiliesi

Artikkelikuva/Pixabay, Pexels