Kissan elämää ja taidetta

Luna on 17-vuotias hopeatassu.

Kissalla sanotaan olevan yhdeksän henkeä, mutta niin vain vuodet tuottavat ikääntymisen merkkejä. Koiranvuoden arvioidaan olevan seitsemän ihmisiässä, mutta harvemmin puhutaan kissanvuodesta.

Lähipiiriini kuuluu kaksi kissaa, joita tapaan aika usein. Toisinaan ne (ja niiden edeltäjät) ovat myös olleet hoidossani, joten kissanelämää olen seurannut iät ja ajat.

Nyt vanhempi kissa on 17-vuotias, mutta tämä hopeatassu on vielä virkeä niin kuin hyväkuntoisista vanhuksista tavataan sanoa. Tosin ikävuodet kyllä huomaa, sillä Luna-seniori on vuosien mittaan rauhoittunut, nukkuu enemmän kuin ennen ja sohvalle tai sängylle hyppääminen edellyttää ankaraa suunnittelua, apujakkaraa tai vauhdinottoa heijaamalla muutaman kerran. Myös yölliset maukumiset tai mouruamiset ovat tulleet viime aikoina tutuksi. Noin puolet yli 15-vuotiaista kissoista harrastaa tällaista yöhuutelua, mutta onneksi se on jaksoittaista.

Helsingin Sanomien taannoin julkaisemassa jutussa oli taulukko kissojen iän muuntokertoimesta. Sen mukaan kissa aikuistuu noin kahden vuoden iässä, tulee seniori-ikään noin kymmenessä vuodessa ja elää keskimäärin 15-20-vuotiaaksi. Kahden ikävuoden jälkeen yksi kissanvuosi merkitsee noin neljää tai viittä ihmisten vuotta. Vapaasti kulkevien ulkokissojen elämä taas on tavallisesti lyhyempi, sillä sairaudet ja loukkaantumiset koituvat niille usein kohtalokkaiksi.

Taulukon mukaan 10 kissanvuotta tarkoittaa ihmisellä noin 56 vuotta. Niinpä 17-vuotiaalla kissarouvalla olisi ikää 84 vuotta ihmisiässä. Taulukon viimeisenä on arvio 20 kissanvuodesta, joka ihmisellä siis olisi 96 vuotta.

Kissan hyvinvointiin vaikuttaa tietysti hyvä hoito, esimerkiksi hyvä ravinto, turvallinen ympäristö ja sopivasti toimintaa. Seniorikissoille on myös tarjolla erityisesti niille sopivaa ruokaa, joka on helppoa pureskella.

Emil Cedercreutz teki useita eläinaiheisia veistoksia. Tämä näyttelyn teos vuodelta 1935 on saanut nimekseen yksiselitteisesti Kissa.

Kissavideot ovat hyvin katsottuja, mutta myös museoissa on haluttu hemmotella kissojen ystäviä. Parhaillaan on Emil Cedercreutzin museossa Harjavallassa monipuolinen Tassunjälkiä-näyttely. Siellä on kissa-aiheisia taideteoksia ja valokuvia, esimerkiksi viisi Emil Cedercreutzin kissaveistosta.

Teoksia on saatu lainaksi Tampereen taidemuseon-Pirkanmaan aluetaidemuseon Kissankuvia-kiertonäyttelykokonaisuudesta. Mukana on myös Frans Toikkasen grafiikkaa. Toikkanen tunnettiin erityisesti kissa-aiheisista kuvista, jotka on tehty mezzotinta-menetelmällä.

Yleisö voi osallistua näyttelyyn lähettämällä kuvia omista kissoistaan. Lisäksi on taulu, johon saa kirjoittaa esimerkiksi kissamuistojaan tai  kissa-aiheisia sanontoja.

Tassunjälkiä-näyttely on avoinna 12.1. 2020 asti.