Kissa tarjoaa terapiaa, seuraa ja rentoutusta

Nobelisti T.S. Eliotin Kissojen kielen kompasanakirjassa on kissamaisia runoja Jaakko Yli-Juonikkaan suomentamina. Ote runosta Kuinka kissoja tulee puhutella: On paljon kissan eteen tehtävänä/ennen kuin se pitää ystävänä/ Se vaatii pienen arvonannon eleen/ tai jonkin lahjan vaikka siikafileen. Sun täytyy tietää kissan herkkuruoka/ kaviaari taikka kinkkuvuoka/ lohiterriini tai äyriäinen – kaikilla on maksu yksityinen… Kissoilla on oikeus ihan aina tulla kohdelluiksi ruhtinaina. Ja ehkä joskus luvan saat sinäkin/ kissaa puhutella NIMELTÄKIN.

Kissavideot ovat nykyään suosittua viihdettä. Naurulla on parantava vaikutus, ja kissavideoita katsellessa on vaikea olla totinen. Tietysti voisi hymähtää ja todeta, että älypuhelimia tai tietokoneita tuskin olisi tarvittu tällaiseen tarkoitukseen. Tämä ajattelu kannattaa kuitenkin unohtaa, sillä kissavideoita on todella ehdotettu yhdeksi keinoksi rentoutua ja hoitaa stressiä.

Jokainen kissanomistaja taas voi huoletta ohittaa kissavideot, sillä oman lemmikin touhujen katsominen on varmasti yhtä rentouttavaa (tai sitten ei riippuen siitä, mitä kissa touhuaa). Videoiden teossa tarvitaan kärsivällisyyttä ja onnea, sillä kissan saa tekemään juuri sen, mikä sitä itseään huvittaa. Pelkästään kuvien ottaminen on haasteellista, sillä kissan hienon asennon  taltioiminen voi kaatua siihen, että tausta sillä äkkiä ohimenevällä hetkellä sattuu olemaan kaikkea muuta kuin kuvauksellista.

Nykyajan kissa ei ole enää vain kissa. Se on toiminnallinen terapiaeläin ja kotiviihdyttäjä. Navettakissojen ajasta on menty paljon eteenpäin, mutta tavallaan hyötyeläimeksi kai lemmikkiäkin voisi kutsua. Omaa kehräysterapiaansa kissa saattaa tarjota esimerkiksi vanhainkodissa. Kissat ovat aina tienneet oman arvonsa eivätkä yritäkään miellyttää omistajaansa. Koirilla on emäntä ja isäntä, kissoilla henkilökuntaa.

Kodin kuvalehti sai artikkeliinsa kokoon seitsemän kohtaa, jotka edesauttavat kissan omistajan terveyttä. Ensimmäisenä on stressin väheneminen, sillä pelkästään kissan helliminen ja katselu rentouttaa. Tällä selittyy siis kissavideoiden voima ja tärkeys. Stressin väheneminen vaikuttaa alentavasti myös riskiä sairastua sydän- ja verisuonitauteihin.

Moni hankkii kissan tai koiran lieventämään yksinäisyyden tunnetta, mutta kuvalehden mukaan seuraus on vielä voimakkaampi. Yhdysvalloissa tehty tutkimus on osoittanut, että kissan seura hoitaa sosiaalisia tarpeita yhtä hyvin kuin ihmisten seura. Samoin kissajärjestön tekemän tutkimuksen mukaan yhdeksän kymmenestä ilmoitti kissan vaikuttavan myönteisesti hyvinvointiinsa.

Jos kuitenkin sattuu sairastumaan, niin kissan kehräämisen uskotaan auttavan parantumisessa. Kehräysäänen taajuus auttaa esimerkiksi lihas- ja nivelvammoihin. Kissavideot ovat tietysti yksi kohta, ja viimeisessä listauskohdassa mainitaan perheen muuttuminen kokonaiseksi. Kun perheeseen otetaan kissa, vasta se liimaa perheen yhteen –  ainakin  monen kissanomistajan mielestä. Kissojen ystävät joutuvat tietysti pitkin hampain myöntämään, että samaan vaikutukseen päästään vaikkapa ottamalla perheeseen koira.

Artikkelikuva: Maine coon -rotuiset Isla ja Luna herätettiin päiväunilta poseeraamista varten.