Kirjat antavat myös aihetta kirjoihin

Kirjojen lukijoista, kirjakaupoista tai kirjastoista on moni kirjailija ammentanut aineksia teoksiinsa. Nyt viimeksi olen lukenut japanilaisen Sosuke Natsukawan kirjan Kissa joka suojeli kirjoja. Se on mielenkiintoinen, symbolinen ja myös filosofinen teos vanhasta kirjakaupasta ja sen pitäjistä. Kissa on tässä yhteydessä tavallaan tarinan vetäjä, niin maaginen hahmo kuin se teoksessa onkin.

Teoksen loppu on todellista kirjojen ja lukemisen ylistämistä. Lainaan tähän muutamia ajatuksia.

Kirjoissa kuvataan paljon ihmisten ajatuksia ja tunteita. Kärsivien ihmisten, surevien ihmisten, iloitsevien, nauravien ihmisten… Päästessämme kosketuksiin heidän tarinoidensa ja sanojensa kanssa me voimme kokea asioita yhdessä heidän kanssaan ja oppia tuntemaan toisten ajatusmaailmaa. Enkä tarkoita ainoastaan lähellämme olevia ihmisiä, vaan myös täysin toisenlaisessa maailmassa eläviä. Voimme tutustua heihin kirjojen kautta.

Kirjojen voima piilee siinä, että ne voivat opettaa muiden huomioimista. Tuo voima tukee monia ihmisiä antamalla heille rohkeutta. 

Kirjailijan esittelyssä kerrotaan, että tekijä on koulutukseltaan lääkäri. Hän kuitenkin uupui työssään kohdattuaan ihmisten itsekkyyttä ja omahyväisyyttä. Siksi hän kirjoissaan haluaa tuoda esiin, miten ihmiset voisivat kohdella toisiaan paremmin.

Teoksen on suomentanut japanologi Raisa Porrasmaa, joka on kääntänyt kymmenkunta japanilaista, kaunokirjallista teosta ja kirjoittanut kolme tietokirjaa. Hän on asunut tutkijana Japanissa yli seitsemän vuotta.

Paljon lukemisen iloa on myös tarjonnut englantilainen dekkaristi Elly Griffiths, joka on oikealta nimeltään Domenica de Rosa. Hänen tarkoituksenaan oli kirjoittaa kymmenen dekkaria, jossa päähenkilönä on arkeologi Ruth Galloway. Tänä keväänä ilmestyi kuitenkin vielä yhdestoista Ruth Galloway -mysteeri, joka näin ollen päättää tämän kiinnostavan sarjan.

Tässä tuoreimmassa kirjassa Kivikehä palataankin samaan vyyhteen, jota setvittiin jo ensimmäisessä kirjassa. Näitä kirjoja lukemalla on päässyt sukeltamaan arkeologian maailmaan.

Mukana on persoonallisia henkilöhahmoja, esimerkiksi mies kulttinimeltään Cathbad, joka näkee ja vaistoaa asioita enemmän kuin tavalliset kansalaiset. Mielellään viittaan pukeutuva hahmo pitää myös kursseja yliopistossa, jossa Ruth Gallowaykin opettaa. Kirjan kuvitteelliset tapahtumat on sijoitettu Norfolkiin, Itä-Englannin historialliseen kreivikuntaan.

Pääkuva/ Pexels-pixabay