Kirjastoista saa jo luettavaa

Palaamme pienin askelin taas kohti elämää, jollaista ennen elimme. Meille lukutoukille oli ilonaihe, kun kirjaston lainaustoiminta sallitaan. Tosin se on vielä kaukana tavanomaisesta. Kirjastossa asiakaspalvelu on minusta aina ollut tosi hyvää, mutta nyt saamme poikkeusajan poikkeuspalvelua.

Näin verkosta, että varauksista kaksi kirjaa oli noudettavissa. Ohjeiden mukaisesti soitin kirjastoon ja kysyin, milloin voin tulla kirjat noutamaan. Sain ajan samaksi päiväksi, ja kun saavuin kirjaston ovelle, oven pieleen sujautettiin pieni muovikassi kirjoineen ja lainauskuitteineen. Turvavälit olivat kunnossa. Jokin aika sitten avattiin jo kirjojen palautusluukut, ja kävin heti viemässä sinne sulkuaikana luetut kymmenkunta kirjaa.

Omia kirjoja olisi vielä riittänyt hyllyssä, mutta tietysti on mukavaa saada varatut kirjat ja laittaa ne taas kiertämään. Varmuuden vuoksi pidin kirjat kassissa pari päivää, ennen kuin tartuin niihin.

Tammikuussa kirjoitin tämän vuoden lukuhaasteista, ja ne todella ovat uudella tavalla haasteita, kun kirjastoon ei ole päässyt valitsemaan luettavaa. Helmet-haasteen 50 kohdasta on täyttynyt nyt 31 kohtaa. Kotikirjaston haasteen 25 kohdasta on täyttynyt 17 kohtaa. Olen tänä alkuvuonna lukenut 60 kirjaa, mutta osa ei ole sopinut kumpaankaan haasteeseen. Nyt täytyy varmaan seuraavaksi ruveta täsmälukemaan, sillä kotikirjaston haaste loppuu jo 7. elokuuta. Helmet-haaste taas on koko vuoden mittainen.

Tammikuussa luettelin kohtia, jotka arvelin melko vaikeiksi täyttää, ja arvelu on kyllä osoittautunut todenmukaiseksi. Pari kohtaa niistä on kyllä löytänyt jo sopivan kirjan. Kohtaan 9 Kirjassa kohdataan pelkoja laitoin Hanna-Riikka Kuisman Kerrostalon. Siinä on kovia kohtaloita, mutta myös erilaisia pelkoja. Kohta 3 Kirja, johon suhtaudut ennakkoluuloisesti täyttyi oman hyllyn kirjasta Umberto Eco: Ruusun nimi. Olin aikoinaan yrittänyt sitä lukea, mutta varsinkin sen alku tuntui nytkin jähmeältä, enkä oikeastaan ihmettele, että se silloin jäi lukematta. Tarina rupesi sittemmin kyllä vetämään, ja se on todella moniulotteinen teos.

Kohtaan 22 Kirjassa on epäluotettava kertoja valitsin lukupiirissä luettavaksi tulleen Jari Järvelän teoksen Kosken kahta puolta. Kertoja on poika, joka kuvittelee asioita niin voimakkaasti, että näkee myös näkyjä. Kahdella puolella kirjassa viitataan paitsi sillan jakamaan kaupungin kahteen osaan, myös sisällissodan kahteen osapuoleen sekä pojan vanhempiin, joiden suvut olivat sodan eri osapuolten edustajia.

Vielä odottavat täyttymistä muiden muassa Kohta 2 Iloinen kirja kuin Kohta 46 Kirjassa on sauna.

Artikkelikuva: Nämä kaksi varaamaani kirjaa odottivat kirjastossa maaliskuun loppupuolelta asti. Nyt pääsin ne noutamaan erityisjärjestelyjen ansiosta.