Kesällä liikuntaharrastus on oma juttunsa

Useimmat liikuntaryhmät aloittavat kesätauon jo viikkoja ennen kuin Suvivirsi raikaa koulujen lukukauden lopussa. Tauko on taatusti paikallaan, sillä jo hyvissä ajoin kevään korvalla näkyy osallistujien määrässä katoa. Saman kadon voi havaita ensimmäisinä aurinkoisina ja lämpiminä toukokuun päivinä kuntosaleilla ja uimahallissa. Aika turhilta tuntuvatkin joka kesä esitetyt valitukset uimahallien kesäsuluista. Todellisuudessa kesällä ei sisähalleissa olisi riittävästi väkeä, vaikka vettä sataisi. Lisäksi halleissa on tehtävä vuosittaiset huoltotyöt.

Säännöllisten vuorojen loppuminen tuo omat haasteensa kuntoilijalle. Kaikki onkin oman tahdon varassa. On kuitenkin myös lajeja, joita Suomessa voi vain kesällä harrastaa. Vaikkapa avovesiuimari, pyöräilijä tai golfaaja voi juuri kesäkuukausina harrastaa omaa lajiaan niin paljon kuin aikaa ja halua riittää. Monen kuntoilukalenteri täyttyy kesäaikaan hyvin erilaisista merkinnöistä kuin muina vuodenaikoina.

Rehellisesti täytyy tunnustaa, että kuntosalin ovea en ole kesäkuun loppupuolen jälkeen avannut. Näin on tapahtunut senkin uhalla, että lihaskunto heikkenee, kun tulee liian pitkä tauko. Golfkenttä on kuitenkin ollut huomattavasti houkuttelevampi vaihtoehto kuin sali, vaikka sää ei ole ollut ihanteellinen tälle ulkopelille. Tämä kesä on taas osoittanut todeksi, että golfia on pelattava myös sateella, jos haluaa pelata säännöllisesti. Poutaa ja aurinkoa ei voi jäädä odottamaan, vaikka 20 asteen lämpö ja pouta onkin ihanteellinen peli-ilma. Pallo myös lentää lämmössä selvästi pidemmälle kuin viileällä ilmalla.

Onneksi nykyään aivan kaikkea ryhmätoimintaa ei lopeteta kesäajaksi, sillä esimerkiksi joogatunteja järjestetään myös ulkoilmassa. Tosin se on yleensä pystyjoogaa, joka tietysti on hieman eri kuin matolla tehtävä jooga. Samoin pilatesta voi päästä harjoittamaan kerran viikossa, ja se on hyvää vastapainoa esimerkiksi golfille, vaikka kotivenyttelyt pysyisivätkin ohjelmassa.

Puutarhatyöt ovat hyvää peruskuntoilua ja vielä ilman, että pihatöitä tehdessä edes huomaa erityisesti kuntoilevansa. Omalla pihalla tai puistossa voi tietysti omaehtoisesti harrastaa tuttuja liikuntamuotoja. Esimerkiksi kahvakuulailu on erilaista kuin sisällä, kun voi välillä rennosti heittää kuulan maahan, eikä tarvitse pelätä rikkovansa mitään.

Kesäkuntoilua saattavat rajoittaa monet muut harrastukset, sillä Suomen kesä on täynnä erilaisia houkuttelevia tapahtumia sukujuhlista ja ystävien tapaamisista puhumattakaan. Kuntoilijan korvien välille tekee hyvää käydä välillä kesäteatterissa, konserteissa ja muissa kulttuuriharrastuksissa.