Kävellen kuntoa ja ajatuksia

Kävely on hyvä tapa aloittaa liikunnan harrastaminen, jos ei oikein löydä omaa lajiaan. Vauhdin voi säädellä itselleen sopivaksi, ellei välttämättä tarvitse kaveria vierelleen. Jos kaverusten vauhti poikkeaa paljon toisistaan, on parasta laittaa tossua toisen eteen aivan yksikseen itselle sopivaa vauhtia. Silloin liikunnasta tulee mukavaa ja jopa tehokasta.

Nykyään kohtaa tämän tästä mediassa tarinoita kävelyn harrastajasta, joka on joko omasta innostuksestaan tai jopa vedon takia kävellyt jonkin erityisen pitkän matkan. Näistä kertomuksista välittyy hyvin se, että matkaa tehdään paljon omien korvien välissä. Kävelyn filosofisesta luonteesta on kirjoitettu jopa useita teoksia. Tuoreessa teoksessaan Kävelyn filosofiaa Frédéric Gros kiteyttää hienosti kävelemisen ihmisen perustoiminnoksi, joka yhdistää ruumiin liikkeen ajattelun liikkeeseen.

Olen itsekin omilla kävelylenkeilläni huomannut tämän lajin hienouden. Jos on jokin pulma mietittävänä, vain tunninkin kävely metsämaisemassa saattaa tuoda asiaan aivan uuden ulottuvuuden, toisinaan jopa hyvän ratkaisun. Näin muuten tapahtuu, vaikka asiaa ei mitenkään vatvo lenkin aikana. Tosin olen toisinaan syyllistynyt nykyihmisen tapaan ja antanut musiikin soida korvissa. Silloin ei välttämättä pääse niin meditatiiviseen tunnelmaan kuin ollessaan ajatustensa kanssa yksin.

Jos haluaa kävelystä kuntoa, täytyy tietysti sitä harrastaa säännöllisesti ja reippaasti. Kuitenkin kunnon ylläpidossa riittää vähempikin. Kävelylenkki voi olla myös voimaannuttava. Viime keväänä autoni oli huollossa ja odotin sen ajan. Päätin kävellä keskikaupungille noin viiden kilometrin matkan, hoitaa siellä yhden asian ja tulla bussilla takaisin. En kuitenkaan malttanut astua bussiin, vaan kävelin saman tien takaisin. Vaikka kovalla asfaltilla kulkeminen ei ole parasta nivelille, pitkän kävelyn jälkeen oli todella hyvä ja energinen olo.

Kävelyn voimaa tunnetaan myös erilaisilla marsseilla. Tiedämme monia asioita, joiden puolesta on marssittu ja marssitaan. Yhdessä käveleminen ruokkii joukkovoimaa ja yhteisöllisyyttä. Ennen marssittiin rauhan puolesta, nykyään tunnetaan hyvin Pride-kulkueet. Askelten voimaa kumminkin.