Jooga on muuta kuin suorittamista

Tutustuin joogaan ensimmäisen kerran yli 20 vuotta sitten. Se tuntui hyvältä aivan alusta lähtien. Sittemmin kävin talvikaudella säännöllisesti joogaamassa kerran viikossa, kunnes kaksi, kolme vuotta sitten oman paikkakunnan jooganohjaaja lopetti. Uusi ohjaaja siirsi tunnin sellaiseen iltaan, jonka olen varannut aivan muuhun harrastukseen. Niinpä jooga jäi, mutta aina silloin tällöin huomaan kaipaavani niitä tunteja.

Olen aina harjoittanut lempeää hathajoogaa, joka onkin yleisintä Suomessa. Nykyään joogan eri lajeja on tullut meillekin jo monenlaisia, ja jokaisella on mahdollisuus valita itselleen sopiva tyylisuunta. Astangan ajattelen olevan voimakkaan fyysistä, mutta nyt tutustuin kolmen tunnin joogatyöpajassa iyengarjoogaan.

Tässä joogatyylissä on tyypillistä käyttää apuvälineitä, joiden avulla pyritään samaan kuin yleensäkin joogassa eli mieltä ja kehoa vahvistavaan ja tasapainottavaan tilaan. Apuvälineitä ovat muiden muassa joogapalikat, vyöt, putkityynyt, seinä sekä tuoli. Iyenjargjoogan saloihin minut ja toistakymmentä muuta innokasta opasti sertifioitu iyengarjooganopettaja Timo Kurvi. Hän pitää joogastudiota Helsingissä, mutta myös työpajoja muualla Suomessa.

Jooga on jonkun mielestä kuin voimistelua tai venyttelyä, mutta sellaista suorittamista se ei kuitenkaan ole. Joogassa on tavoiteasanoita, joita kohden pyritään aste asteelta, mutta mitkään saavutukset tai vertailut eivät ole joogan hengen mukaisia. Joogatunti vilahtaa niin, ettei voi uskoa sitä todeksi. Tämä vanha totuus tuli todistetuksi taas iyengarjooga-työpajassa. Ensimmäinen (ja ainoa) tauko kolmen tunnin sessiossa oli kahden tunnin kuluttua. Tuntui uskomattomalta, että kaksi tuntia oli kulunut niin nopeasti.

Tietysti pitkän joogaharrastukseni aikana olen kohdannut erilaisia jooganohjaajia. Jokainen tuo ohjaukseen omat persoonalliset tapansa, enkä huonoja ohjaajia muista edes kohdanneeni, erilaisia kylläkin. Viimeisintä ohjaajaani voisi luonnehtia ns. vanhan liiton ohjaajaksi, sillä hänen tunneillaan tehtiin vain sellaisia liikkeitä, jotka hän itsekin pystyi tekemään. Hän lopetti ohjauksensa vasta lähes 80-vuotiaana, joten sekin kai kertoo jotakin myös joogan vaikutuksesta.

Kun säännölliset joogatuntini ovat jääneet, yritän saada ohjelmaani joogaharjoituksia kotona. Asanat ovat vuosien mittaan tulleet tutuiksi, joten ohjeista ei ole pulaa. Täytyy vain päättää, minä päivänä on joogatunti. Yksinkertaista, mutta ei välttämättä helppoa.

Artikkelin kuva: Timo Kurvi Yoga.