Japonism Today: herkkää, koskettavaa, yllättävää

Tatsuo Hoshikan työ Alku.

Emil Cedercreutzin museo Harjavallassa on luonut kulttuurisen sillan Suomen ja Japanin välille. Kolme vuotta sitten oli ensimmäinen teemanäyttely,  ja toukokuun alussa avattiin uusi, Japonism Today -näyttely. Näyttelyn ohessa on kevään ja kesän aikana luentoja, konsertteja ja taiteilijatapaamisia kuten myös kolme vuotta sitten. Yhteisenä nimittäjänä näyttelylle ovat Hoshikan kaksoisveljekset.

Nykyisen näyttelyn on kuratoinut japanilainen teollisen muotoilun professori Tamio Hoshika. Sen sijaan Vampulassa asuva kaksoisveli, kuvataiteilija ja alan opettaja Tatsuo Hoshika on ollut tärkeänä suomalaisena linkkinä. Veljesten kookkaat työt täyttävät ison näyttelysalin seinät. Tamio Hoshikan työt ovat moniulotteisia, jotka muuttavat muotoaan eri suunnista katsottuna. Tatsuo Hoshikan kankaalle maalatut öljyvärityöt hämmästyttävät, sillä ne luovat aidon tunteen lautaseinistä ja puiden heijastumista niiden pintoihin. Teokset on nimetty yksinkertaisesti, esimerkiksi Alku, Varjo, Mänty ja Vaahtera.

Tamio Hoshikan työt Seksikäs piano ja Vibrato silmillä.

Illuusio jatkuu myös toisessa osiossa, jossa katsojan silmää huijataan kuvioiden, peilien ja värikuutioiden maailmassa. Japanilainen tutkija ja muotoilija Keiichi Miyazaki on luonut kuutiot, joiden sisältä paljastuvat spektrin värit, vaikka yhdellä pyöräytyksellä onkin näkyvissä vain yksi väri. Katsojan silmänkääntöä voi tehdä myös tieteen ja taiteen keinoin, ei vain sirkuksessa.

Perinteistä japanilaisuutta on myös nähtävillä. Emil-salissa saa ihailla erilaisia viuhkoja, joiden värimaailma on uskomattoman herkkä ja koskettava. Myös viuhkojen esillepano on kaunis.

Näyttely on avoinna 8. syyskuuta 2019 asti. Tällekin näyttelylle soisi näkyvyyttä myös muualla Suomessa. Siihen ei kuitenkaan ole ollut mahdollisuutta, vaikka  näyttely osaltaan juhlistaa Japanin ja Suomen diplomaattisuhteiden solmimista 100 vuotta sitten.

Artikkelikuva: Perinteistä japanilaisuutta. Kauniiden viuhkojen yläpuolella on Ristikkoikkunasarja.