Italia on monen keksinnön kotimaa

Viime aikoina ilmi tulleet ihmisen geeni- ja DNA-muokkaukset ovat aivan aiheesta nostattaneet keskustelua ja kovaa arvosteluakin. Eettisille keskusteluille on myös historiallinen tausta, joka ei liene monenkaan tiedossa. Tutkija, tietokirjailija ja opas FT Liisa Väisänen valisti luennollaan Porissa, että vastaavia keskusteluja on noussut erityisesti uskonnollisissa piireissä jo 1100-luvulla, jolloin silmälasit keksittiin Trevisossa Italiassa. Silmälasien  käyttöönottoa paheksuttiin siksi, ettei ihminen saisi kajota näin konkreettisesti Luojan luomaan.

Silmälasit ovat vain yksi italialaisen nerokkuuden osoitus. Liisa Väisänen oli luentoaan varten koonnut kymmenen keksintöä, jotka ovat muuttaneet elämäämme. Keksijänero Leonardo da Vincin hän jätti käsittelemättä, sillä silloin luku olisi noussut 50:een. -Italia on vuosisatojen aikana ollut monien kansanryhmien kauttakulkumaa ja samalla on saatu aikaan monien geenien sekoittuma. Tämä yhdistelmä on tuottanut nerokkaita keksijöitä, hän sanoi.

Kouluissa on sukupolvesta toiseen opittu, että puhelimen keksi Kanadaan muuttanut skotti Alexander Graham Bell, mutta todellisuudessa keksijä olikin Firenzestä Yhdysvaltoihin muuttanut Antonio Meucci, joka vähävaraisena ja puutteellisen kielitaidon takia ei pystynyt valvomaan patenttioikeuksiaan, ja Bell käytti tilaisuutta hyväkseen 1870-luvulla. Vasta vuonna 2002 USA:n kongressi myönsi Meuccin olevan puhelimen keksijä. Puhelimen keksimisen pontimena oli Meuccin kotona sairastava vaimo, johon mies halusi pitää tiiviisti yhteyttä laboratoriostaan.

Liisa Väisänen esitteli muitakin keksintöjä, jotka ovat merkittäviä edelleen. Aikahaarukka oli 600-luvusta 1960-lukuun. Sidottu kirja on nähnyt päivänvalon vuonna 540, jolloin alettiin tehdä kopioita pergamentille. Tekstit olivat tietysti käsinkirjoitettuja, mutta alkuajan tekstit ovat olleet vaikeaselkoisia siksi, että vasta 1100-luvulla alettiin käyttää sanavälejä.

Kaikkien tuntema farkkukangas on kehitetty 1400-luvulla Genovassa laivojen purjeita varten. Vasta myöhemmin siitä ruvettiin tekemään työasuja. Keksinnöt rupesivat lisääntymään, ja silloin kehitettiin patenttilaki Venetsiassa. Poliittiset puolueet ovat syntyneet 1490 Girolamo Savonarolan ansiosta. Tieteellisestä menetelmästä taas saamme kiittää pisalaista Galileo Galileita, tiedemiestä, insinööriä ja taiteilijaa. Hän muiden muassa pudotti erilaisia esineitä Pisan tornista ja tutki, vaikuttaako paino nopeuteen. Tornin kaltevuus helpotti näiden kokeiden toteutusta.

Sähköpariston keksi fyysikko Alessandro Volta ja muovin (yleisesti käytetyn polypropeenin) kehitti Giulio Natta 1950-luvulla. Vuonna 1965 Olivetti pystyi markkinoimaan ensimmäistä pöytätietokoneeksi luokiteltavaa laitetta.  Keksijä oli Pier Giorgio Perotto. Nasa hankki näitä tietokoneen alkumalleja kymmenen kappaletta avaruustutkimuksen avuksi.

Artikkelikuva: FT Liisa Väisänen puhui kymmenestä keksinnöstä, joista saamme kiittää italialaisia.