Inkivääriä, pirunsääriä

Optimized-IMG_0348Inkivääri on varmaan useimmille tuttu tuote, vaikka se kasvaakin kaukana Kiinassa. Aikaisemmin se on meillä tunnettu vain jauhettuna mausteena.

Nykyään tätä venkuraa näkee tavallisen marketin hyllyllä.

Pirunsääri on aika osuva nimitys tälle kiemuralle, jonka sanotaan auttavan ainakin nivelvaivoissa.

Olen lisännyt inkiväärin ruokavaliooni. Naapuri kertoi minulle syövänsä joka päivä inkivääriä, lähinnä raasteena. Vaikutuksia hän sanoi joutuneensa odottamaan monta kuukautta, mutta on nyt tyytyväinen.

Kokeilin inkivääriä ensin paloina, ja upotin noin 10 gramman edestä tätä ihmeainetta salaatin joukkoon. Salaatista sen äkkiväärä maku ei niin vain iske makuhermoon.

Kyllästyin kuitenkin inkiväärikasvin hankalaan käsittelyyn ja valitsin helpomman tien, ostin luontaistuotekaupasta pillereitä.

Sattumalta näin kuitenkin videon, jossa neuvottiin kuorimaan tämä venkura lusikalla.

Olin käyttänyt perunankuorimaveistä, eikä sitä joka kulmaan mitenkään saanut. Tuotetta meni hukkaankin reippaasti.

Lusikka onkin kätevä tässä tehtävässä. Lisäksi raastetta saa helpoiten siten, että ensin vangitsee kasvin haarukan avulla leikkuulaudalle ja sitten toisella haarukalla raastaa kuoritusta osasta tarvittavan määrän.

Lopun voi laittaa rasiaan ja jääkaappiin odottamaan seuraavaa päivää.

Ystäväni kertoi minulle käyttävänsä inkivääriä kuumana juomana siten, että laittaa kuuman veden joukkoon inkiväärin paloja. Yhtä hyvin tähän tarkoitukseen sopii tietysti raastekin. Makua voi pyöristää hiukan vaikka hunajalla.

Smoothieen taas laitan mielellään inkivääriä jauheena, ja se antaa kivan vivahteen esimerkiksi rahkaa ja marjoja sisältävään juomaan.

Miksi siis pitäisi yleensä käyttää inkivääriä? Polvikulumien ja miksei muidenkin nivelten kulumaan sitä ainakin suositellaan. Joku sanoo sitä yksinkertaisesti kipulääkkeeksi.

Kouluajoilta tuttu lääkäri kertoi minulle myös käyttävänsä inkivääriä päivittäin, ei tosin ollut puhetta missä muodossa. Sitten hän muistikin äkkiä lääkärin roolinsa ja tähdensi puhuneensa vain omasta kokemuksestaan.

Ainakin ennen tekonivelleikkausta kannattaa tämäkin kortti katsoa.