Iloinen kirja? Kirjassa on pelkoja? Kirjassa on sauna?

Otsikon kysymykset ovat poimintoja tämän vuoden Helmet-lukuhaasteen aiheista. Taas kerran toiset kohdat ovat helppoja toteuttaa, toiset edellyttävät vähän miettimistä. Kun kohtia on 50, toteuttaminen näin aluksi on helppoa. Lukemalla vain muutenkin valitsemiani tai ennakkoon varaamiani kirjoja on täyttynyt jo yhdeksän kohtaa. Yhdeksäs kirja JP Koskisen Tulisiipi sopii mainiosti kohtaan 39 Kirjassa lennetään. Teos nimittäin alkaa siitä, kun pieni Kaarle-poika pääsee katsomaan Yhdysvalloissa kaimansa Charles Lindbergin lentonäytöstä ja saa tältä jopa kortin omistuskirjoituksella. Kirja on kyllä sittemmin vakavampaa asiaa. Se kertoo Yhdysvalloista laman aikana Neuvostoliittoon muuttaneista suomalaisista. Paratiisia odotettiin, mutta todellisuus oli muuta.

Vakioaiheena Helmet-haasteessa ovat kohta 49 Tänä vuonna julkaistu kirja ja 50 Kirjaston henkilökunnan suosittelema kirja.

Etukäteen ajatellen vaikealta vaikuttavat Kohta 11 vaihtoehtohistoria, Kohta 20 Luonnon monimuotoisuutta käsittelevä kirja tai Kohta 22 Kirjassa on epäluotettava kertoja. Otsikossa mainittu Kohta 2 Iloinen kirja saa miettimään kirjoja, joiden lukemisesta tulee hyvälle tuulelle, mutta tässä haetaan ehkä vielä isompaa vaikutusta. Silloin tällöin osuu luettavaksi kirja, joka saa oikein nauramaan tai ainakin naurahtamaan. Enkä tarkoita nyt mitään vitsikirjaa, vaan hersyvää huumoria sisältävää kaunokirjallista tuotetta. Varmasti sellainen jostakin taas tulee, ja ellei tule, lukuhaasteen Facebook-sivut ovat täynnä vinkkejä. Tosin huumorintajukin on jossakin mielessä persoonajuttu.

Kohta 6 Kirjan nimi alkaa ja päättyy samalla kirjaimella on jo täyttynyt. Ruotsalaisen Thomas Eriksonin teos Idiootit ympärilläni on saanut viime aikoina kielteistäkin julkisuutta, mutta on korkealla lukutilastoissa. Palaan myöhemmin tähän teokseen.

Kohtaan 19 Kirja, jota luet yhdessä jonkun kanssa olen valinnut lukupiirissäni luetun kirjan, josta on myös yhdessä keskusteltu perusteellisesti. Jokainen lukupiiriläinen on tietysti yksikseen lukenut kirjan, mutta tämä on mielestäni myös yhteistä lukemista. Teos on Massimo Vacchettan & Antonella Tomasellin Hyppysellinen onnea. Tällä hyppysellisellä tarkoitetaan pienenpientä siilin poikasta, jonka eläinlääkäri Massimo on pelastanut. Hän on nautoihin erikoistunut italialainen eläinlääkäri, joka on perustanut siilien pelastuskeskuksen.

Kohtaan 40 2010-luvulla kuolleen kirjailijan kirjoittama kirja olen ajatellut lukea Matti Mäkelän viimeiseksi kirjaksi jääneen muistelmateoksen Pitelemätön.

Mielenkiintoisia kohtia riittää tietysti 50:ssä, esimerkiksi Kohta 5 Saamelaisen kirjailijan kirjoittama kirja, Kohta 3 Kirja, johon suhtaudut ennakkoluuloisesti tai Kohta 21 Pidät kirjan ensimmäisestä lauseesta.

Helmet-lukuhaaste on varmasti näistä haasteista suosituin, mutta se on saanut seuraajia monista muista kirjastoista. Viime vuonna osallistuin kolmeen haasteeseen, mutta tänä vuonna aion olla mukana Helmet-haasteen lisäksi vain kotipaikkakunnan kirjaston haasteessa, jos sellainen tulee. Joka tapauksessa lukuhaaste johdattelee lempeästi lukemaan sellaistakin kirjallisuutta, jota ei ehkä muuten lukisi. Omalta mukavuusalueelta on hyvä poiketa tässäkin asiassa.