Ilmastonmuutos tässä ja nyt

Kun valitsen kaupassa luomuruokaa, ajattelen tekeväni paitsi terveellisen, myös ekologisesti hyvän valinnan. Näin tietysti voi ollakin, mutta toisinaan tässäkin kumarrus toiseen suuntaan on pyllistys toiseen suuntaan. Oikeaa tietoa omasta hiili- tai vesijalanjäljestä on toistaiseksi kirjavien tuotemerkintöjen takia vaikea tietää. Tähän on luvassa kuitenkin muutosta, sillä EU on harmonisoimassa merkintöjä, ja ne tulevat aikanaan pakollisiksi. Silloin jokainen voi nykyistä paremmin vahtia ympäristöystävällisyyttään. Näin sanoi ilmastonmuutosseminaarin puheenvuorossaan agronomi, maataloustoimittaja Annaleena Ylhäinen.

Iso pala asiantuntijatietoa tuli seminaarissa nieltäväksi. Ennen tätä tietoiskua juuri sulattelin Juha Hurmeen kirjoittamaa tekstiä teoksessa Nyljetyt ajatukset.

”Meidän julmat huvimme ovat sysänneet pallon ekosysteemin tolaltaan viimeisen jääkauden jälkeisestä suht vakaasta tilasta, joka itsessään mahdollisti sivilisaatioiden synnyn. Pohjoisen jäätiköt ovat sohjona, Siperian ikirouta mutavellinä ja äärimmäiset sääilmiöt ovat riehaantuneet kaikkialla. Lämpeneminen kiihdyttää jo nyt kiihtymistään. Luonto ei muuta osaa kuin olla oikeassa, mutta meidän tottumuksemme ovat väärät…” julistaa Hurme ja jatkaa samaan tapaan pitempäänkin. Kun ajatukset ilmastonmuutoksesta ovat näin suodattuneet jo kaunokirjallisuuteen, sopinee ajatella, että meillä on vielä toivoa.

Asiantuntijat ovat yhtä mieltä siitä, että ilmastonmuutos on tosiasia. Moni muu tähän liittyvä asia jää yksinkertaisesti vain nähtäväksi. Ennustamisessa on omat vaikeutensa, kun esimerkiksi tulivuorenpurkaukset voivat muuttaa tilannetta.

Hätkähdyttävää on tieto, ettei ilmastonmuutos etenekään pikkuhiljaa, vaan se voi tapahtua nopeallakin tempolla. Tosin ennustemallien välillä on suuria eroja, sanoi Pyhäjärvi-instituutin tutkimuspäällikkö, dosentti Anne-Mari Ventelä seminaarissa. Se kuitenkin tiedetään, että luvassa on kuumuutta, kylmyyttä, kuivuutta ja rankkasateita, yleensä ääri-ilmiöitä. Sen sijaan ei ole niin helppoa sanoa, mitä paikallisesti missäkin tapahtuu. Suuria haasteita on tiedossa, ja niihin valmistautuminen on jo käynnissä.

Suomen ilmastossa on paljon sisäistä vaihtelua, mutta ilmastonmuutos näkyy jo. Haitalliset päästöt johtuvat ihmisten toiminnasta, mutta ihmisten käsissä on myös muutos toiseen suuntaan.

Apua esitetään haettavaksi myös ilmastonmuokkauksesta, jos päästövähennyksiä ei saada aikaan riittävän nopeasti. Johtaja Mikael Hildén Suomen ympäristökeskuksesta pitää mahdollisena, että ilmastonmuokkaus hylätään huonona, liian vaarallisena ratkaisuna. Muokkaus on myös eettisesti kyseenalaista, sillä siinä ei paneuduta syihin, vaan korjataan tehtyjä virheitä. Kiinnostus on kuitenkin kasvanut, ja ilmastonmuokkaukselle tarjotaan ainakin hätävaran roolia.

Kuva: Pyhäjärvi-instituutin tutkimuspäällikkö, dosentti Anne-Mari Ventelä muun muassa kertoi ilmastonmuutoksen vaikutuksista Säkylän Pyhäjärvessä.