Ilmastonmuutos on jokaisen asia

Peppi Pitkätossun isä Efraim eleli jollakin Etelämeren saarella ja vilvoitteli lepotuolissa istuen varpaitaan merivedessä. Leikki sikseen, mutta paratiisimaiset olot oikeasti viehättävät meitä täällä pohjoisessa eläviä. Valitettavasti paraatisia ja vilvoittavaa merta uhkaa vakava muutos. Vesi on vaarassa nousta niin korkealle, että matalista saarista on jäämässä vain muisto. Syy on kaikkien tiedossa. Ilmaston lämpeneminen on uhkatekijä, joka jo nykyään otetaan vakavasti. Ellei oteta, syytä ainakin olisi.

Avaimet muutokseen ovat meidän käsissämme, ja tarjolla on konkreettista tietoa jokaiselle halukkaalle. Hiilinieluja tai muita ehkä vierailta tuntuvia käsitteitä ei tarvitse pohtia, kun voi ihan omassa elämässään tehdä muutoksia vähentääkseen ilmastokuormitusta. Katja Antila on koonnut pieneen kirjaan helposti omaksuttavan ja ihmisläheisen tietopaketin nimeltä Pysäytä ilmastonmuutos, suomalaisen arjen valintoja. Kirjasessa on myös selventäviä taulukoita ja luetteloita. Hiilijalanjäljen taas voi selvittää erilaisista laskureista, joita on netissä saatavilla maksutta.

Netissä on myös mahdollista tehdä testi ja sen jälkeen henkilökohtainen suunnitelma ilmastonmuutoksen torjumiseksi. Se on nimeltään Sitoumus2050. Tein sen itse, ja se on minusta kiinnostava. Se antaa konkreettista opastusta oman hiilijalanjäljen pienentämiseen.  Arjen muutokset eivät loppujen lopuksi ole päätä huimaavia, mutta jo yhdessä vuodessa ne saattavat olla merkittäviä. Antila listaa erikseen asumisen, kodin sähkölaitteet, ruoan, jätteet ja liikenteen.

Lämmityksestä on jo puhuttu niin paljon, että jätän sen tässä vähemmälle. Kiinnostavaa on kuitenkin, että esimerkiksi sälekaihtimilla voi pudottaa energiankulutusta. Tiedämme, että kodinkoneita hankittaessa kannattaa ostaa A-energialuokiteltuja laitteita, mutta niissäkin saattaa keskenään olla eroja. Huomaamattomaksi energiasyöpöksi kirjoittaja nimeää uunin kellon, mutta ainakaan minun liedessäni ei uuni edes toimi, ellei kello ole päällä. Ehkä näissäkin on siis merkkikohtaisia eroja. Kirjoittajan mukaan nykyään tietokoneet ovat kodin suurimpia energiankuluttajia. Pöytäkoneet kuluttavat käytännössä 500 kWh vuodessa, korkeimmillaan jopa 1000 kWh. Kannettavan tietokoneen kulutus on vain pari prosenttia tästä.

Ilmastotietoinen vaihtaa naudanlihan porsaanlihaan tai broileriin sekä lisää lautaselle vihanneksia. Katja Antila on laskenut, että yhden viikoittaisen naudanliha-annoksen vaihtaminen porsaanlihaan vähentää suunnilleen saman verran päästöjä kuin keskimääräisellä autolla ajaminen 700 kilometriä.

Eniten Suomessa lienee puhuttu liikenteen aiheuttamista päästöistä ja tarvittavista toimista. Siipeensä on saanut erityisesti lentoliikenne, mutta liikenteen päästömäärien mittaaminen on myös kaikkea muuta kuin yksinkertaista. Antilan  mukaan liikennemuodoista tuottaa eniten päästöjä vesiliikenne. Yksinkertaistettuna voi sanoa, että mieluummin lentäen Eurooppaan suoralla lennolla kuin yksi risteily ruotsinlaivalla. Jos haluaa vähäpäästöisimmän julkisen kulkuneuvon, ehdoton valinta on silloin juna.