Hyvinvoinnin kolme tukijalkaa

Hyvinvoinnille on tärkeää, että harrastaa liikuntaa säännöllisesti, syö terveellisesti ja nukkuu riittävästi. Nämä asiat ovat tuttuja kaikille, mutta toteutus on toinen juttu. Joku tarvitsee terveellisten elämäntapojen noudattamiseen patistajan, mutta jokaiselle tulee lipsumista, enemmän tai vähemmän. Miten sitten tietää, mikä olisi oikein ja mikä ei?

Itsensä kuunteleminen on ensiarvoisen  tärkeää, mutta myös itsensä haastamista kannattaa harkita. Ellei tiedä, mitä pitäisi tehdä, voi aina hakea oppia lehdistä, internetistä ja kirjoista. Muutamissa edellisissä blogijutussani olen käsitellyt näitä kaikkia kolmea tukipilaria ja samalla olen kertonut myös hiljattain lukemistani, aiheita käsitelleistä kirjoista. Ne kertovat niin lihaskunnon tärkeydestä, oikeanlaisesta ravitsemuksesta kuin unettomuuden syistä ja hoitomuodoista.

Lisäksi esimerkiksi Valtion ravitsemusneuvottelukunnan sivuilta osoitteesta www.vrn.fi löytää ohjeita, miten tasapainottaa ravinnon ja liikunnan oikealla tavalla. Täyttämällä mna-lomakkeen voi taas kuka tahansa seniori nähdä, missä mennään.

Valtion ravitsemusneuvottelukunta opastaa hyviin valintoihin muiden muassa tällaisen listan avulla:

1) Syö kasviksia, hedelmiä ja marjoja useita kertoja päivässä

2) Syö täysjyväleipää ja -puuroa

3) Käytä leivälle kasvirasvalevitettä ja suosi kasviöljyjä

4) Syö kalaa ainakin kahdesti viikossa

5) Nauti rasvatonta maitoa tai piimää päivittäin, mutta janoon vettä

6) Valitse vähäsuolaisia elintarvikkeita

7) Liiku päivittäin ainakin puoli tuntia

Jan Sundell muistuttaa kirjassaan Ikiliikkujan lihaskunto- ja ravitsemusopas, että lihasvoima heikkenee ja lihasmassa vähenee 50 ikävuoden jälkeen reilut 10 prosenttia vuosikymmenessä ilman lihasvoimaharjoittelua ja oikeaa ravitsemusta. Samalla kehon rasvakudoksen määrä keskimäärin kaksinkertaistuu 20 ja 60 ikävuoden välillä. Ennen epätoivoon vaipumista on hyvä muistaa, että kyky lisätä lihasmassaa ja -voimaa säilyy kuitenkin koko eliniän.

Lihasvoimaharjoittelu ehkäisee ja hoitaa lihaskuntoa. Sen liika heikentyminen johtaa lihaskatoon eli sarkopeniaan. Siitä taas seuraa helposti luukato eli osteoporoosi.