Hyvä ripustus kantaa taidenäyttelyä

– Tässä heikompi työ tukee parempaa työtä aivan samoin kuin ihmisten keskenkin tapahtuu.  Näin sanoen taiteilija Tatsuo Hoshika avasi akvarellitöiden näyttelyn Värien matkassa Emil Cedercreutzin museossa Harjavallassa kuukauden vaihteessa.

Ehdimme ystäväni kanssa jo ennen näyttelyn avajaissanoja kävellä isoimmassa salissa ja edetä teokselta toiselle. Puhuimme keskenämme ripustuksesta, poimimme eri väri- ja teemakokonaisuuksia ja iloitsimme niistä.

Nimensä mukaisesti Värien matkassa -näyttely todella kuljettaa katsojansa väristä toiseen, tunnelmasta toiseen.

Esillä olevat työt ovat viime ja tämän kesän akvarellikurssien osanottajien työstämiä. Samalla tämä akvarellibiennaali juhlistaa Suomen Akvarellitaiteen yhdistyksen 20-vuotista taivalta.

Kuvataidenäyttelyn jurytys ja ripustaminen ovat tausta-asioita, mutta niillä on kuitenkin suuri merkitys. Ripustuksella luodaan näyttelyn kokonaisilme, onnistuneesti tai sitten ei. Vaikka katsoja ei mieti ripustuksen hyvyyttä tai huonoutta, se vaikuttaa hänen kokemukseensa.

Kolmikko: Veikko Ekin Kirsikkapuu, Raija-Leena Salon Herkku ja Hilkka Sundelinin Hehku.

Oma vaikeutensa on varmaan tämän biennaalin tapaisen näyttelyn kokoamisessa myös sikäli, että jokaiselta kurssilaiselta pitää luultavasti saada ainakin yksi työ näyttelyyn. Lisäksi töiden kirjo aiheineen ja toteutuksineen on moninainen. Näyttelyn taiteellinen johtaja Tatsuo Hoshika oli yksi kurssien opettajista, ja tämä oletettavasti antoi hänelle jo osviittaa myös tulevaan ripustukseen.

Harjavallassa katsojat – ja varmasti myös taiteilijat – kiittävät hyvästä ripustuksesta. Toinen toistaan tukevat akvarellit luovat näyttelytiloihin omat kokonaisuutensa, ja näyttelyn katsoja voi nauttia töistä luottavaisesti.

Seija Veijosen herkkä Museon pihalla.

Harjavallassa järjestettävät akvarellikurssit ja syntyneiden töiden näyttely ovat alkaneet harjavaltalaissyntyisen monipuolisen kulttuuripersoonan ja kuvataiteilijan Tello Anttilan (1942-2011) aloitteesta. Hän osallistui aktiivisesti idean toteuttamiseen monena vuonna. Myös hänen näyttelyripustuksensa olivat taitavia.

Artikkelikuva: Harmoniaa. Kristiina Kostian Torni, Helena Karhumäen Metsän henki ja Anja Lammisen Tuulenhenkäys.

Harjavallan Akvarellibiennaali on avoinna syyskuun loppuun asti. Kurssit ja näyttelyn ovat järjestäneet yhdessä Suomen Akvarellitaiteen yhdistys, Harjavallan seudun taideseura, Emil Cedercreutzin museo ja Sataopisto.