Hyvä kirja johdattaa elämyksiin

Erilaisten tietotekniikkavälineiden käyttö haukkaa nykyihmisen ajasta melkoisen osan. Tietokoneen tai tabletin äärellä vilahtaa tunti huomaamatta, ja älypuhelintakin täytyy vilkaista tämän tästä. Näennäisesti seuraamme aikaa ja tapahtumia entistä paremmin, mutta tekee mieli väittää, että entistä pintapuolisemmin.

Tietolähteemme ovat sirpaloituneet, ja esimerkiksi nettilehtien uutisten seuraaminen on valitettavan usein vain klikkauksia ja otsikoiden lukaisemista. Sähköpostejakin luetaan välillä niin hätäisesti, ettei malteta enää keskittyä koko viestiin.

Mistä tämä on pois? Se on poissa niin sanomalehtien kuin kirjojen lukemisesta. Toki aina on ollut ihmisiä, jotka eivät perusta kirjojen lukemisesta, mutta nykyään jo kirjastotkin joutuvat kirjaamaan väheneviä tai ainakin tasaisena pysyviä kävijämääriä. Muiden tuotteiden kuin kirjojen tuonti kirjastoon on auttanut hieman, mutta kirjan asemaa se ei ole parantanut.

Tänä vuonna vietetään kirjan vuotta, eikä yhtään liian aikaisin. Nimikkovuosi kokoaa yhteen suomalaiset kirja- ja kirjallisuustapahtumat. Kirjan vuonna kampanjoidaan monin tavoin kirjan ja lukemisen puolesta.

Kirjaan ei oikein jakseta tämän kaiken tietotulvan keskellä paneutua, kun älypuhelimen räplääminen on niin paljon helpompaa. Britanniassa tunnettu kirjailija Sadie Jones on sanonut naulan kantaan: Meistä on tullut laiskoja, sillä lukeminen vaatii itsekuria.

Mielenkiintoista on, että Facebookin perustaja Mark Zuckerberg on myös havahtunut samaan asiaan. Hän onkin antanut lupauksen lukea tänä vuonna kirjan jokaisen kahden viikon aikana. En silti laskisi paljon tämän lupauksen varaan, sillä edellisiä lupauksiaan opiskella mandariinikiinaa tai ruveta käyttämään kravattia, hän ei lopultakaan pitänyt.

Paljon lukevana ihmisenä en voi kuin surkutella, ettei tietä kirjojen pariin löydetä. Kirjat ovat erinomaista seuraa, ne antavat erilaisia elämyksiä ja niiden avulla pääsee tutustumaan mitä moninaisimpiin asioihin. Hyvä kirja herättää monenlaisia tunteita. Kirjojen lukeminen myös lisää sanavarastoa, ja näin esimerkiksi lapsia pitäisi kaikin keinoin kannustaa kirjojen pariin.