Hyötyliikuntakin on kotikuntoilua

Tekee mieli vielä jatkaa kotikuntoilu-teemaa. On paljon sellaista kotityötä, jota ei välttämättä kuntoiluksi huomaa, mutta säännöllisesti tehtynä kohentaa tekijänsä kuntoa tai vähintään ylläpitää sitä. Kun esimerkiksi siivoaa pari tuntia, kuluttaa samalla yli 300 kaloria. Kun kuljettaa matot pihalle ja ne siellä pudistelee, tulee monenlaista liikettä. Eri siivousvälineiden käytössä saa lihaskunto- tai ainakin liikkuvuusharjoittelua. Tämä pätee myös vaikkapa ikkunoiden pesuun.

Tunnin lumityöt kolaa käyttäen kuluttavat yli 200 kaloria, suunnilleen saman kuin tunnin arkikävely. Kävely keskinkertaisella rasituksella vie sen sijaan tunnissa vielä yli 50 kaloria enemmän. Kun ajattelee siivousta kuntoiluna, se ehkä muuttuu entistä mielekkäämmäksi. Tosin jokainen varmasti tuntee mielihyvää, kun koti on taas kerran siivottu.

Kerrostalossa asuva saa helposti hyvän lisän kuntoharjoitteluunsa, kun käyttää portaita niin usein kuin mahdollista. Tämän tietysti jokainen on huomannut, mutta hissin houkuttelevuus on suuri, jos on vähän kantamusta. Kuitenkin juuri siinä olisi mahdollisuus lisäkuntoiluun kylkiäisenä.

Kun vielä olin työelämässä, nousin yleensä päätteeni äärestä, kun oli asiaa kauempana olevalle työtoverille. Silloin ei vielä puhuttu istumisen vaarallisuudesta, vaikka tietysti jokainen ymmärsi, ettei kauan paikalla oleminen ole terveellistä. Käytin myös aina portaita niin töihin kuin ruokalaan mennessä ja tullessa.

Takavuosina suomalaiset urheilijat hankkivat kuntonsa metsätöitä tehden. Nykyaikana sellaiseen tuskin moni ryhtyy. Kuitenkin esimerkiksi klapien teko on mitä mainiointa puuhaa. Kaadatimme muutama vuosi sitten tontilta useita koivuja, ja niiden pilkkomisessa riitti minullekin töitä. Se oli mukavaa puuhaa, mutta nykyisin saan takkapuut klapikokoisiksi pilkottuina, joten se ilo on takanapäin.

Omakotiasujalle riittää puuhaa niin talvella kuin kesällä. Lumityöt teen mielelläni ja nurmikon leikkuu sujuu itsevetävällä koneella kohtalaisesti. Muutakin pihanhoitoa tietysti on, mutta sen vaativuutta voi itse säädellä.