Hoidetut hampaat – voi jo hymyillä

Hampaiden hoito sujuu rutiinilla, harjaus aamuin ja illoin. Nyt kuitenkin kerrotaan, ettei se enää riitäkään. Hampaat pitäisi kuulemma harjata kolmesti päivässä. Lisäksi pitää käyttää hammaslankaa, -tikkua, ja vielä kielikin on hyvä harjata.

Toki hampaiden oikea hoito on tärkeää, sillä hammassärky tai erilaiset tulehdukset tietävät tuskaa ja vaivaa. Huono hammashygienia voi johtaa myös sairauksiin eikä esimerkiksi tekonivelleikkauksiin pääse, ennen kuin on todistus hoidetuista hampaista.

Hampaat pitäisi harjata yksi kerrallaan, vaikka vaikealta tuntuisi. Illalla hampaiden harjauksen jälkeen otetaan käyttöön hammaslanka tai -lankain, jolla saa myös hammasvälit puhtaiksi. Itselleni sopii käteen hammaslankain paremmin kuin hammaslangan kanssa tuhraaminen. Hammasharjakin menee vaihtoon, sillä nykyinen sähköharja täytyy vaihtaa pyöreäpäiseen harjaan. Se kuulemma puhdistaa paremmin hampaat. Vasta sitten huuhdellaan suu, ja lopuksi hammastarha  huuhdellaan vielä suuvedellä.

Itselleni tämä on ollut harmillinen hammasvuosi, siksi kai hammasasiat nyt askarruttavat. Tarkastukseen on sovitusti tullut kutsu vuosittain, ja niinpä helmikuussa hampaat tarkastettiin ja hammaskivi poistettiin. Meni pari kuukautta, ja yhdestä hampaasta lohkesi paikka. Se korjattiin, mutta hyvää mieltä ei saanut ylläpitää viikkoakaan, kun yksi etuhammas katkesi tuoretta hapanleipää haukatessa.

Siitä alkoi kuukausien juttu, kun tilanne täytyi laittaa implantti, ensimmäinen laatuaan hammaskalustooni. Käyntejä kertyi useita viikkojen tai kuukausien välein. Meni myös monta viikkoa, kun en voinut syödä kuin keittoja tai puuroa. Samalla katosi myös ruokahalu. Tilapäinen hammas lähti muutaman viikon päästä, joten täytyi sinnitellä ilman tätä hammasta. Ei oikein haluttanut hymyillä aukkoa esitellen, kun ei edes ole jääkiekkotaustaa! Eipä silti kauheasti tilanne hymyilyttänytkään.

Uusi hammas saatiin paikallaan, ja lopputarkastus oli 3. joulukuuta. Vieläkään ei oikein haluta puraista raakaa porkkanaa tai kovaa näkkäriä, vaikka toki hampaat ovat kunnossa. Niin koville tämä pieni hammasremontti otti, että laihduin viisi kiloa, tosin pari kiloa on nyt palannut takaisin. Lompakon laihtumisesta en viitsi edes puhua.