Hidas pelaaminen haittaa golfissa

Golf on tasapuolinen laji, se ei erottele herroja narreista. Tämä juolahti mieleeni, kun luin pari viikkoa sitten kaupunginjohtajan lehteen kirjoittaman kolumnin. Hän paheksui siinä, kuinka hänen ryhmäänsä oli kehotettu pelaamaan nopeammin. Ehkä nopeuttamispyynnön esittämistavassa on ollut toivomisen varaa, mutta tämän tästä joudutaan kuitenkin hitaille ryhmille esittämään pyyntöjä pelin nopeuttamiseksi. Siinä on kyse koko kentän rullaamisesta. Tarkennuksena kerrottakoon, että kuvan golfkentällä ei ole mitään tekemistä edellä kuvatun tapauksen kanssa.

Joskus saattaa käydä niinkin, että hidas ryhmä vedetään kentältä kokonaan pois, jos kentän pelirytmi on totaalisesti hidastunut. Kentällä kiertää golfautolla valvoja, joka huolehtii muiden muassa siitä, että pelaaminen sujuu hyvään tahtiin. Yksi hidas ryhmä saattaa näet saada lähes koko kentän seisomaan, jolloin useiden ihmisten peli häiriintyy.

Jopa viiteen tuntiin venyvä 18 reiän pelaaminen on auttamattomasti liian paljon, ja hitaasta pelaamisesta ollaan yleisesti huolissaan. Kentillä kyllä on omat säännöt, joilla yritetään ohjata hyvään pelirytmiin ja aikatauluun. Ryhmässä saa olla korkeintaan neljä henkilöä, eikä pelaajien tasoitus saa yhteenlaskettuna nousta yli sadan. Loppu riippuu pelaajien asenteesta.

Mitä sitten avuksi pelaajalle, joka ei kerta kaikkiaan pysy suositellussa aikataulussa? Parasta olisi hankkiutua peliryhmään, jossa on myös kokeneita pelaajia. Kokenut pelaaja osaa seurata niin edellä menevää ryhmää kuin jäljessä tulevaakin, eikä aloittelijan tarvitse stressata omasta pelirytmistään.

Toisaalta voi myös opetella ottamaan pallon taskuun, jos tulos yhdellä reiällä uhkaa nousta yli 9:n. Silloin ei ole pisteitä tulossa, joten on parasta vetää henkeä ja valmistautua uuden reiän valloitukseen. Esimerkiksi Yhdysvalloissa olen kokenut, että kuka tahansa pelaaja ottaa harjoituskierroksella pallon taskuun ja sanoo tulokseksi 9, jos reiän tulos uhkaa nousta siitä yli. Suomessa pelaaja helposti jatkaa ja jatkaa, kunnes pallo on reiässä, vaikka lopputulos olisi kuinka kehno.

Golfaajat ovat myös siinä mielessä tasapuolisia, ettei kentällä tunneta titteleitä eikä juuri sukunimiäkään. Normaalisti golfaajat sinuttelevat toisiaan, vaikka eivät olisi koskaan ennen tavanneetkaan.

Mieleeni tulee erään golfpron kokema asia. – Isonkin firman johtaja saattaa ykköstiillä jännittää vapisemiseen asti. Siinä eivät muut meriitit auta, hän kertoi näkemäänsä.