Golfarin talviharjoittelu maun mukaan

Hanki peittää golfväylät ja viheriöt vielä ainakin kaksi kuukautta ja ilmeisesti vähän kauemminkin. Mieli tekee jo kiertämään kenttää, mutta vielä on maltettava. Moni katkaisee pitkän talven pelaamattoman ajan pelimatkalla muille maille, mutta koti-Suomessa olevakin varmaan miettii pelikuntoaan.

Talviharjoittelun tarpeesta ja laadusta on varmasti yhtä monta mieltä kuin golfariakin. Puhutaan nyt kuitenkin vain tavallisen klubipelaajan tarpeista, vaikka klubipelaajien joukkokin on mitä kirjavin.

Sisähallissa voi hioa lyöntiä, kun on lumi maassa.
Sisähallissa voi hioa lyöntiä, kun on lumi maassa.

Tärkeintä varmaan kaikille on pitää peruskuntoa yllä ja mielellään vielä kasvattaa sitä erilaisin liikuntamuodoin. Pilates, jooga ja kuntovoimistelu ovat varmasti hyviä lihaskunnon ylläpitäjiä. Kuntosaliharjoitteluun taas voi ottaa mukaan erityisesti golfaajalle tarpeellisia liikkeitä. Jos lumitilanne vain sallii, vanha kunnon murtomaahiihto on mitä parhainta kunnon ylläpitoon.

Tiedän golfin pelaajan, joka tekee todella pitkiä kävelylenkkejä talvikautenakin. Hän myös lisää lenkkeilyn rasittavuutta ottamalla selkäänsä repun täynnä kirjoja.

Ensi kesänä minulla on jo 29. vuosi golfia. Näihin vuosiin on mahtunut erilainen kirjo niin peli- kuin talviharjoitteluvuosia. Pelimatkoja olen tehnyt moniin Euroopan maihin ja myös Yhdysvaltoihin. Mieleen on jäänyt muun muassa yksi Espanjan-matka, jolloin aivan kylmiltään kevättalvella astelimme ystäväni kanssa Mijasin kentälle.

Meille oli laitettu samaan lähtöön kaksi ranskalaista miestä, jotka käytöksellään osoittivat, etteivät he pelikavereita kaipaa. Normaalisti tietysti esittäydyimme, ja miehet löivät aloituslyöntinsä. Monen kuukauden tauosta ja ehkä myös ikävästä lähtötilanteesta johtuen kävi niin, että ystäväni löi heti ykköstiillä hutin. Toki seuraava yritys onnistui. Tuli minun vuoroni lyödä aloituslyönti – ja niin löin minäkin hutin. Siitä peli sitten kuitenkin lähti käyntiin, miehet pelasivat keskenään omaa peliään ja me omaamme, vaikka pakosta muodostimme neljän hengen ryhmän.

Lajinomaista harjoittelua voi onneksi harrastaa, vaikka ei lähtisikään pelimatkalle talvella. Sisähalleissa voi harjoitella eri lyöntejä. Ennen pelikautta on näin hyvä vaikka opetella jotakin uutta, ja liikunnasta tunnin lyöntiharjoittelukin kyllä käy.