Iltasatuja Kapinallisille Tytöille - Eufrosina Cruz ja Jane Austen

Esimerkin voimaa tytöille ja naisille

Kuva: Kustantamo S&S Helsinki

Naiset helposti aliarvioivat itseään ja osaamistaan. Nyttemmin on tullut esiin monessa paikassa, että tähän halutaan muutosta ja apua on tarjolla. Nuori polvi  luultavasti osataan jo kasvattaa sellaiseksi, että tytöt uskovat halutessaan pystyvänsä myös vaativiin tehtäviin. Ehkä he myös niihin haluavat, sillä kannustavia esimerkkejä tulee jatkuvasti esiin.

Oman kortensa kekoon tuo teos Iltasatuja kapinallisille tytöille. Tässä Elena Favillin ja Francesca Cavallon työstämässä kirjassa kerrotaan tarinoiden muodossa sadasta naissankarista. Tämä on taas yksi lasten ja nuorten kirja, jonka voi ottaa käteensä myös aikuinen. Esiteltäviksi on valittu sata toinen toistaan mielenkiintoisempaa naista, joista jokaisesta on lyhyt tarina ja viereisellä sivulla taiteilijan näkemys naisesta. Eri taiteilijoiden käsissä syntynyt kuvitus on aivan omaa luokkaansa, se tuo hienon lisän tarinoihin. Kuvien yhteyteen on poimittu osuvia lausahduksia.

Tässä on tietysti mahdotonta ruveta luettelemaan sataa nimeä, mutta ehkä muutama esimerkki paljastaa jo valikoiman laajuuden ja ison aikahaarukan.

Mukana ovat muiden muassa kirjailija Astrid Lindgren, muotisuunnittelija Coco Chanel, faarao Kleopatra, kirjailija Jane Austen, astrofyysikko Margherita Hack, lainelautailija Maya Gabeira, vakooja Nancy Wake, aktivisti ja poliitikko Eufrosina Crutz ja kirjailija Virginia Woolf . Joku voi nähdä huonona amerikkalaisen näkökulman, mutta ainakin minulle monet naiset olivat ennestään tuntemattomia ja siksi kiinnostavia.

Samaan aihealueeseen sujahtaa myös hienosti Mia Kankimäen tuore teos Naiset joita ajattelen öisin. Mielenkiintoista on, että iltasatukirjassa on kaksi naista, italialainen taidemaalari Artemisia Gentileschi ja amerikkalainen toimittaja Nellie Bly, jotka ovat myös Kankimäen yönaisia.

Mia Kankimäen kirja on oikea voimakirja kaikille tytöille ja naisille. Se kehottaa tekemään, lähtemään, uskaltamaan, toteuttamaan unelmia ja ennen kaikkea uskomaan itseensä.

Kankimäen esiin marssittamista naisista useimmat ovat eläneet 1800-luvulla. Nämä olivat esimerkiksi tutkimusmatkailijoita, matkakirjailijoita, taiteilijoita tai kirjailijoita aikana, jolloin nainen eli vielä ensin isänsä, sitten aviomiehensä tai jonkun miespuolisen sukulaisensa vallan alla. Yhteistä näille yönaisille oli tulisieluisuus, päämäärätietoisuus ja joskus jopa jääräpäisyys. Tietysti tarvittiin myös lahjakkuutta.

Naisille asetettiin tiukkoja rajoja, mutta rohkeat yksilöt toimivat vastoin odotuksia. Tutkimusmatkoille haikailleet naiset kuitenkin joutuivat keksimään esimerkiksi terveysverukkeita matkojensa syyksi. Matkat vaan sitten sattuivat kestämään pitkään.

Myös omalla esimerkillään kirjailija näyttää, että oman polkunsa voi valita. Hän jätti kuukausipalkkaisen työnsä kustantamossa ja lähti toteuttamaan kutsumustaan, jos näin arvolautautunutta sanaa nykyaikana uskaltaa käyttää.

Tässä kirjassa hän kulkee monen kirjassa kuvatun naisen jalanjäljissä, vaikka kulkuneuvot ja yhteydenpito ovat aivan toisesta maailmasta kuin kirjan yönaisilla. Hän heittäytyy täysillä näiden yönaistensa elämään, tuo heidät kuvauksillaan välillä kuin nykyaikaan. Lukijan on helppo päästä mukaan näihin tunnelmiin. Voimme äimistellä tuotteliaan taiteilijan ja samalla monilapsisen äidin elämää tai kadehtia amerikkalaista Nellie Blytä, joka matkusti vuonna 1889 maailman ympäri 72 päivässä mukanaan vain lääkärinlaukullinen tavaraa.

Pääkuvituskuva: Iltasatuja kapinallisille tytöille – Eufrosina Cruz/ Kuvittanut: Paola Rollo & Jane Austen/ Kuvittanut Sophia Martineck