Eläköön painonhoito

Kuka tahansa pystyy laihduttamaan, mutta painon pitäminen uusissa lukemissa onkin jo toinen juttu. Sitä olen minäkin kutsunut painonhallinnaksi, mutta miellyttävämpi nimitys voisi olla painonhoito tai -tarkkailu. Puhummehan me hiusten- ja hampaidenhoidostakin, vaikka siinäkään ei ole kysymys mistään sairaudesta. Painonhallinnasta olemme kai kuitenkin tottuneet puhumaan.

Uuden painon ylläpitäminen voi olla hankalaa, vaikka kyse olisi ollut maltillisesta laihduttamisesta. Jotkut perusasiat on hyvä pitää mielessä. Laihduttaminen onnistuu vain, jos pysyvästi muuttaa vanhoja tapojaan ja tottumuksiaan. Tämä sama pätee tietysti painonhallintaan, kovin paljon ei voi lipsua vanhoihin tapoihin.  Edelleen olen sitä mieltä, että joka-aamuinen vaa´alle nouseminen on hyvä mittari. Siitä näkee, missä mennään. Tietysti paino voi heittelehtiä noin kilon puitteissa, mutta jatkuvan nousun kyllä huomaa, ellei sulje siltä silmiään.

Hyvä on myös ylläpitää fyysisesti aktiivista elämäntapaa. Istumisessa on tunti jo pitkä aika, ja esimerkiksi tietokoneen tai television äärellä se vilahtaa nopeasti lähes huomaamatta. Portaitten nousu ja lyhyiden matkojen taittaminen kävellen tai pyörällä ovat sopivia rasituksia. Mitä enemmän liikkuu, sen parempi. Tavallisesta arkiliikunnasta saa itselleen jo hyötyä, mutta tavoitteellisempi liikunta lisää vielä hyvinvointia. Ylipainon tiedetään altistavan kakkostyypin diabetekselle. Riskin sairastua siihen sanotaan alentuvan jopa 40 prosenttia, jos harrastaa liikuntaa esimerkiksi tunnin päivässä.

Lihomiseen ovat usein syynä vääränlaiset ruokatottumukset,  mutta tärkeää on huolehtia myös riittävästä unesta. Stressi osaltaan vaikeuttaa painonhallintaa. Säännöllinen ateriarytmi on tärkeää, mutta jos siihen ei yllä, on hyvä muistaa ainakin syödä kuitupitoista ruokaa. Virkistystä, lohtua tai iloa – mitä sitten kaipaakaan – kannattaa hakea liikunnasta, ystävien seurasta ja vaikkapa saunomisesta. Kukin tietää itse parhaiten, mistä pitää.

Ylekin on ottanut huolekseen painonhoidon. Viime keskiviikkona alkoi TV1:ssä Prisma: Täydellinen laihdutuskuuri -niminen kolmiosainen ohjelma laihduttamisesta ja painonhallinnasta. Ykkösosan voi vielä nähdä Yle Areenasta. Kannattaa katsoa.