Donna Leon ja keltaiset sukat

Kirjailija Donna Leonia haastatteli Kaisa Kurikka.
Kirjailija Donna Leonia haastatteli Kaisa Kurikka.

Turussa viikonvaihteessa pidettyjen kirjamessujen eittämättä kuuluisin kirjailijavieras oli Donna Leon, 1980-luvusta asti Italiassa asunut yhdysvaltalainen kirjailija. Nykyisin hän ei enää asu vakituisesti Venetsiassa, vaan on muutama vuosi sitten kaupungin turistitulvaan kyllästyneenä muuttanut pienelle paikkakunnalle Sveitsiin.

Donna Leon on viehättävä persoona, joka vastaili haastattelijan kysymyksiin välillä ilkikurisesti, mutta myös asiallisesti. Hän oli pukeutunut housuasuun, johon kuuluivat muiden muassa punainen samettitakki ja keltaiset nilkkasukat; eräänlainen tiedonanto jo tämäkin 74-vuotiaalta daamilta. Esimerkkiä saa varmaan ottaa täällä mustaan ja harmaaseen pukeutuvien kansakunnassa.

Kirjailija tunnetaan dekkareista, joissa Venetsiassa asuva komisario Guido Brunetti ratkoo rikoksia apulaisineen. Kirjoissa on paljon enemmän italialaisen elämänmenon, perhe-elämän ja ruokakulttuurin kuvailua kuin itse rikostapahtumia. Väkivaltaa niissä ei ole kuin välillisesti.

– En halua lukea enkä kirjoittaa väkivaltaisista asioista, sanoo tämä suosittu dekkaristi. Hänen mielestään väkivallasta ja pahoista asioista lukeminen on psykologisesti vain pahaksi ihmiselle. Hän myös ihmettelee pohjoismaisten rikosromaanien väkivaltaisuutta.

Brunetti-kirjoja on ilmestynyt jo 25, ja 26. kirja julkaistaan ensi keväänä. Suomennoksia saamme odottaa vielä tietysti jonkin aikaa. Kirjoja on käännetty yli 20 kielelle, mutta ei ollenkaan italiaksi.

Varmaan kyllästymiseen asti Donna Leon on saanut selittää, miksi hän ei halua kirjoja käännettäväksi myös italiaksi. Hän on sanonut haluavansa pysyä tuntemattomana Italiassa, jossa hän asui vuosikausia. Tuskin hän silti on pystynyt säilyttämään täyttä anonymiteettia.

Brunetti sen sijaan pysyy Venetsiassa, ja näiden kirjojen ystävät saavat edelleen nauttia kaupungin tunnelmista. Donna Leon aikoo kirjoittaa kirjoja niin kauan kuin se on hauskaa, ja vielä ainakin hän sanoo nauttivansa työstään. Sen myös lukija pystyy aistimaan kirjoista. Aiheita hän ammentaa aivan jokapäiväisestä elämästä tai lehtien uutisista. Vaikkapa parin minuutin keskustelu kaupassa saattaa riittää teoksen aiheeksi.

Kirjojen päähenkilö Guido Brunetti lukee vapaa-aikanaan historiallisia teoksia, niin myös Donna Leon omassa elämässään. Brunetin puoliso Paola on englantilaisen kirjallisuuden opettaja yliopistossa, ja satiirisia huomautuksia viljelevässä Paolassa on paljon kirjailijaa itseään. Myös kirjailija on englantilaisen kirjallisuuden opettaja.