Doc Martin sai paljon ystäviä

Doc Martin -tv-sarjan ystävät pettyivät, kun esitykset päättyivät tältä erää. Yle Areenastakaan ei enää näe kuin muutaman jakson. Lisää on kuitenkin luvassa, mutta aikataulusta ei ole tietoa, sillä 7. tuotantokauden jaksot ovat vasta kuvausvaiheessa. Sarjan suosiota ei ehkä kannata ihmetellä, sillä kaikki eivät suinkaan halua katsoa päivästä toiseen erilaisia väkivallantekoja.

Yle esittääkin ohjelman uusintana alusta asti ja kokonaan sitten, kun uudet jaksot on saatu mukaan. Kulmikkaasti käyttäytyvä, mutta ammattitaidoiltaan timanttinen tohtori Ellingham on saanut suomalaisetkin niin innokkaasti seuraamaan toimiaan, että esimerkiksi viikolla 11 katsojia oli 733 000. Ohjelma oli kuudenneksi suosituin, ja luku on suuri, kun ajattelee ohjelman aika hankalaa esitysaikaa, kello 17.10 arkipäivisin.

Ohjelmalle ei ole 7. tuotantokauden jälkeen luvattu jatkoa, mutta sekin päätös saatetaan hyvin pyörtää, koska suosiota on valtavasti. Oheisilmiöinä ovat jo tutut kuviot: turistien matkailu kuvauspaikoille ja Facebookin monet fani- ja yhteisösivut. Kuvauspaikka Port Isaac Pohjois-Cornwallissa Atlantin rannikolla on maalauksellinen kyläyhteisö, jossa on kuvattu muitakin tv-tuotantoja.

Sarjan tuotanto-oikeudet omistaa päähenkilöä esittävä Martin Clunes. Sarjaa on luomassa muiden muassa Dominic Minghella, jonka nimestä on saatu anagrammina tohtori Ellinghamin sukunimi. Yrmeän ja muita ihmisiä huonosti kohtelevan tohtorin ammattitaidot ovat sarjassa sitä luokkaa, että moista nopeaa ja tarkkaa diagnostiikkaa ei voisi oikeassa elämässä kuin ihailla. Sarjalla sanotaan olevan konsulttina oikea lääkäri, mikä lienee vähittäisvaatimus.

Doc Martinin tilalle arki-iltapäivään tuli Isä Brown, joka ei ainakaan minusta saa uutta katsojaa. Tämä uusi tulkinta vanhasta tarinasta tuntuu valjulta, vaikka positiivista onkin 50-lukulainen tunnelma.

Lisäksi Italiassa tehty versio Isä Matteon tutkimuksia on toteutettu huomattavasti värikkäämmin. Niin Isä Matteon pappilan persoonalliset asukkaat kuin karabinieerien hommailut ovat viihdyttäviä, vaikka juonenkäänteet toistuvat kerta toisensa jälkeen samanlaisina. Ensin pidätetään yksi henkilö hatarien todisteiden perusteella, sympaattinen pappi selvittää asiat poliisien mieliharmina, ja lopussa kaikki on hyvin. Italiassa kuvatussa versiossa pääosaa Don Matteota esittää karismaattinen Terence Hill, joka Isä Brownin tavoin pyöräilee viitan liepeet liehuen rikoksia selvitellessään.