Dantella on yhä vaikutusta kirjallisuuteen

Hyvällä syyllä voi sanoa, että amerikkalaisen tunnetun kirjailijan Dan Brownin vuonna 2013 julkaistu teos Inferno on ajankohtainen myös tänä päivänä.  Ei pelkästään siksi, että siinä useasti viitataan 1300-luvulla Euroopassa raivonneeseen mustaan surmaan, jolloin käytettiin kasvojen suojana naamioita taudin torjumiseksi. Vaan myös siksi, että teoksen idea perustuu kiihkeään tapahtumaketjuun, jonka päätarkoituksena on löytää vaarallinen virus ennen sen leviämistä.

Moni varmaan on lukenut kirjan, mutta silti yritän olla paljastamatta liikaa kirjan juonta. Itsekin olin kirjan lukenut jo pian sen ilmestymisen jälkeen, mutta siihen uudelleen tutustuminen oli kiinnostavaa. Infernon voi sanoa olevan paljostakin velkaa Dante Alighierille.

Tarina on brownimaiseen tapaan sujuvasti kirjoitettu, jännittävä seikkailukertomus. Se liikkuu erityisesti Firenzessä, Venetsiassa ja Istanbulissa.  Tarina on taitavasti kiedottu Danten Helvetistä tehdyn maalauksen yksityiskohtiin ja niiden tulkintaan. Ydinasiana on Dantesta poiketen ns. tuomiopäivän yhtälö eli maailman hillitsemätön väestönkasvu.

Teoksessa kerrotun viruksen on luonut ja kätkenyt pahis, joka haluaa muuttaa maailmaa. Ei kai siis ole ihme, että ihmiset ovat alttiita kaiken maailman salaliittoteorioille, kun keksityissä tarinoissa on ravittu tällaista ajatusmaailmaa. Sitä paitsi tässäkin teoksessa oikeastaan kukaan ei enää uskaltanut luottaa toisiin ihmisiin. Kuulostaa ikävältä maailmalta ja ikävältä maailmankuvalta todellisuudessa.

Vielä uudelleen voidaan vielä palata Infernon ajankohtaisuuteen. Tietokirjailija, FT Liisa Väisänen kertoi helmikuussa pidetyssä etäluennossaan poliitikko, filosofi, runoilija ja kirjailija Dante Alighierin (1265-1321) vaikutuksesta kirjallisuuteen teemaan Dante ja kirjallisuus. 

– Dante Alighierillä on edelleen sanottavaa meille, ja hän on vaikuttanut koko Euroopan kirjallisuuden historiaan, kiteytti Liisa Väisänen suomalaisten Dante-seurojen yhteisesti järjestämässä luennossa.

Dante Alighieri kuoli 700 vuotta sitten, mutta hänen vaikutuksensa tuntuu yhä monella taiteen alalla. Hänet tunnetaan erityisesti Italian kirjakielen luojana sekä kirjailijana ja runoilijana. Hänen tunnetuin teoksensa on La Divina Commedia, suomeksi Jumalainen näytelmä.

Liisa Väisänen esitteli Jumalaisen näytelmän monipuolisesti. Teoksessa on kolme tasoa: allegorinen, anagoginen ja kirjaimellinen sekä kolme osaa: Helvetti, Kiirastuli ja Paratiisi.

Kotikaupungistaan Firenzestä Dante karkoitettiin poliittisista syistä. Hän eli sittemmin pääasiassa Ravennassa sekä Veronassa, jonne hänet myös haudattiin. Maanpako tosin peruutettiin, mutta se tapahtui niinkin myöhään kuin vuonna 2008.

Nykyiseen kirjallisuuteen Danten suoranaista vaikutusta voi havaita erityisesti kauhu- ja jännityskirjallisuudessa. Liisa Väisänen luetteli kirjailijoita, joiden teoksissa on Danten vaikutusta. Tällaisia ovat muiden muassa Marco Santagata, Francesco Fioretti, Giulio Leoni, Glenn Cooper ja Aldo Onorati. Näiden kirjailijoiden teoksia ei välttämättä kaikkia ole saatavissa suomeksi, mutta tunnetuin kaikista ( ja myös suomennettu) lienee edellä mainittu Dan Brownin Inferno.

Artikkelikuva/Matt Hardy, Pexels

Dan Brownin teoksessa Inferno on Firenzen maailmankuululla sillalla Ponte Vecchiolla oma tärkeä osuutensa. Teoksen seikkailijapari pääsee pakenemaan takaa-ajajiltaan käyttämällä Vasarin käytävää, joka on rakennettu vuonna 1565 sillan yläosaan Palazzo Vecchion ja Palazzo Pittin välille. Käytävää pitkin voivat aikoinaan valtaa pitäneet Medicit kulkea palatsista toiseen joutumatta rahvaan pariin. Kuvassa näkyvät nelikulmaiset ikkunat ovat käytävän varrella.