Clunatistit rakastavat Doc Martinia

Alkutalven aikana TV1:ssä pyörinyt sarja Doc Martin on saavuttanut maailmalla suuren suosion. Päähenkilöä esittävän britti Martin Clunesin fanit ovat Amerikassa saaneet nimekseen clunatics, joka suomennettuna voisi olla esimerkiksi clunatistit. He ovat myös matkustaneet kuvauspaikoille seuraamaan sarjan tekemistä.

Nyt kaikki fanit odottavat malttamattomina seuraavaa tuotantokautta, joka on vielä tekeillä. Kuvauksien kerrotaan jatkuvan heinäkuuhun asti. Todennäköisesti seitsemäs tuotantokausi tulee Britanniassakin esitettäväksi vasta tämän vuoden lopussa, joidenkin arvioiden mukaan ehkä vasta ensi vuonna. Suomeen tulo vie tietysti vielä enemmän aikaa.

Näyttelijä Martin Clunes ja hänen puolisonsa Philippa Braithwaite ovat koonneet jo nyt ison omaisuuden Doc Martin -sarjalla, jonka tekijänoikeudet he omistavat. Samalla he pitävät tarkoin silmällä, miten muualle myytyä formaattia toteutetaan. Esimerkiksi he ovat olleet tiukkoina, kun Ranskan version toteuttajat olisivat halunneet, että päähenkilön perhe kasvaa toisella lapsella.

Kun sarjaa kuvataan Port Isaacissa Cornwallissa, Clunesilla on matkaa kotiin Dorsetiin 160 kilometriä. Kuitenkin hän lähtee kotitilalleen joka perjantai, ja matka on tullut niin tutuksi kuvaussessioiden aikana, että hän sanoo osaavansa ajaa kotiinsa vaikka unissaan.

Clunes on todellinen eläinten ystävä täysin päinvastoin kuin sarjan päähenkilö, joka potkii koiria jaloistaan. Kotonaan hänellä on neljä koiraa: labradorinnoutaja, jackrussellinterrieri, jackrusselinterrierin ja chihuahuan sekoitus sekä alle vuoden ikäinen cockerspanieli. Lisäksi perheellä on kaksi kissaa. Aamulla isäntä ruokkii ensin kissat ja koirat, sitten vuorossa ovat kuusi hevosta.

Päivärutiineihin kuuluu ratsastaminen, ja tallissa on myös clydesdalenhevosia. Ne ovat kookkaita, ja ne tunnistaa pitkistä vuohiskarvoista. – Niillä ratsastaminen on kuin etenisi veden alla, Clunes sanoo Telegraphin haastattelussa. Ratsastusretkille pääsevät myös koirat mukaan.

Sunnuntaisin Clunesit menevät mielellään katsomaan teini-ikäisen Emily-tyttärensä poniratsastusta. Muuten sunnuntai kuluu rentoutuen. Elokuvien katselu on pariskunnan mielipuuhaa.