Avainsana: stressi

Migreeni on muutakin kuin päänsärkyä

Migreeni on valitettavan tuttu vaiva ja tyypillinen erityisesti naisille. Terveyden salaisuudet -ohjelmassa TV1:ssä kerrottiin, että Yhdysvalloissa joka viides nainen kärsii migreenistä. Oireiden kirjo on suuri, ja myös sen mukaisesti vaikuttavuus vaihtelee. Toinen menee toimintakyvyttömäksi jopa useiksi päiviksi, toinen toipuu nopeammin. Yhteistä sen sijaan on, ettei migreeniä ymmärretä aina oikein. Kyse ei ole vain päänsärystä, vaan mukana on monenlaisia oireita.… Lue lisää »

Hengitysharjoitteella voi rauhoittaa oloaan

Hengitys on automaattista, eikä kukaan voi hengittää väärin. Kuitenkin esimerkiksi stressi, kiire tai kivut vaikuttavat hengitykseen, ja olo voi silloin tuntua hankalalta. Elämme nyt vaikeita aikoja, ja tilanne voi tuntua ahdistavalta, vaikka itse ja läheiset olisivatkin terveitä. Hengitysharjoituksilla voi saada itselleen pikaisenkin avun, ja harjoitteita voi tehdä kotonaan kaikessa rauhassa.

Kaikki pilatesta ja joogaa harrastaneet ova huomanneet, kuinka liikkeitä tehdessä … Lue lisää »

Hyvien lupausten pitäminen takkuaa

Vuodenvaihteeseen kuuluvat erilaiset elämäntapojen parantamiseen liittyvät lupaukset. On esimerkiksi lupaus tipattomasta tammikuusta tai vegaanitammikuusta. Kuulin uudenvuodenpäivänä autoradiota kuunnellessani mainion esimerkin. Juontaja kertoi kaverista, joka oli päättänyt noudattaa tammikuun vegaanista ruokavaliota. Kuinka ollakaan heti uudenvuodenpäivänä herättyään hän oli silpaissut joulukinkusta viipaleen ja syönyt sen. Se siitä vegaaniruokavaliosta.

Hyvät lupaukset tuppaavat särkymään, harvoin kuitenkaan näin nopeasti. Nyt voin lohduttaa kaikkia jo mahdollisesti … Lue lisää »

Hikoilua kuntoillen tai stressaten

Hikoilu on luonnollista, ja jokainen hikoilee enemmän tai vähemmän. Näin tapahtuu, kun elimistön lämpötila nousee, ja hermosto saa hikirauhaset erittämään hikeä. Terveellistä olisi harjoittaa hikoilua aiheuttavaa liikuntaa tai raskasta työtä ainakin kolme kertaa viikossa. Entistä harvemmalla normaali työ tarjoaa hikoilua, eikä nyt puhuta hiostamisesta. Senpä takia hikoilu on haettava kuntosaleista, lenkkipoluilta ja jumppaliikkeistä.

– Katto vuotaa, sanoi totinen miesääni seniorijumpan … Lue lisää »

Kun uni ei saavukaan

Unettomuus tai huonounisuus on monelle tuttu vaiva, eikä sitä pidä kenenkään väheksyä. Esimerkiksi elämäntilanne saattaa olla sellainen, että niinkin perustavaa laatua oleva tarve kuin nukkuminen häiriintyy. Toisinaan ei syytä edes osaa sanoa huonoon uneen. Jokainen edes joskus huonounisuutta potenut kuitenkin tietää, että väkisin ei unta saa, vaikka kuinka haluaisi.

Neuvoja on saatavilla paljon, ja niitä kannattaa jokaisen unettomuudesta kärsivän kokeilla … Lue lisää »