Avainsana: ruokavalio

Oma ruokavalio, paras ruokavalio

Ennen lapsenlapsille mummon lihapullat ja perunamuusi olivat herkku numero yksi, nykyään lapsenlapsi saattaakin sen sijaan toivoa lasagnea tai kasvisruokaa ellei peräti kerro olevansa vegaani. Menossa on murros ruokavalioissa ja niin tietysti myös ruokaostoksissa. Vaikka itsekin tässä syyllistyn yleistykseen, tuntuu yleinen uutisointikin tekevän samaa.

Eläkeikäisten sanotaan lisänneen lihankulutusta ja jatkavan perunan syöntiä toisin kuin nuoret kuluttajat. Tuskin nämä rintamalinjat ovat aivan … Lue lisää »

Entinen ja tuleva ruokavalio

Mitä onkaan tulevaisuudessa lautasellamme! Saammeko tarpeellisen proteiiniannoksen paahdetuista sirkoista tai muista hyönteisistä? Nyhtökaura, quorn ja muut vastaavat tuotteet ovat jo tulleet tutuiksi ainakin kasvisruoka- tai vegaaniruokavaliota noudattaville.

Tulevaisuuden ruoka -niminen televisio-ohjelma esitteli Britanniassa kehitetyn quorn-tuotteen, jota Suomessakin on saatavilla. Tätä sieniproteiinivalmistetta myydään nykyään monessa maassa. Ruotsissa quorn-tuotteita on ollut saatavilla jo vuodesta 1999, meillä vuodesta 2012 lähtien.

Quorn-tuotteita kuvataan maultaan … Lue lisää »

Korkeaan ikään japanilaisin opein

Optimized-fullsizeoutput_755Juuri kun olemme onnistuneet ainakin osittain torjumaan tanskalaisten tarjoaman hyggen, meille tarjotaan uutta, vieraskielistä elämiseen vaikuttavaa termiä. Se on japanilainen ikigai, jolla tarkoitetaan pitkää ja onnellista elämää. Luulisin aika monen sellaista tavoittelevan. Miten sitten saavutetaan ikigai, joka tarkoittaa yleisesti ottaen tekemisen ja elämisen iloa? Siitä kertoo vuoden alussa suomeksikin julkaistu kirja.

Japanissa on maailman pisin elinajanodote, joten jotakin … Lue lisää »

Laihdutus voi myös onnistua

Kannattaako laihduttaa vai ei, sitä pohtii aika moni. Suosittelen jättämään pohdinnat sikseen ja aloittamaan laihdutuksen, jos tarvetta on. Muutaman kilon ylipaino ei varmaankaan ketään haittaa, ellei läski satu olemaan keskivartalossa, jossa se on terveysriski. Silloin auttaa, kun päivittää ruokavalionsa terveelliseksi.

Synkkiä pilviä laihduttajien taivaalle sinkosi kylläkin Helsingin Sanomissa 11. marraskuuta julkaistu juttu, jonka mukaan harva laihduttaja onnistuu. Onnistumisella tässä yhteydessä … Lue lisää »

Painoa pois maltillisesti

Vuosi sitten päätin tehdä jotakin pikkuhiljaa lisääntyneelle elopainolleni. Ei kai minua olisi voinut oikein lihavaksi sanoa, mutta itsestäni vain alkoi tuntua, etten halua kantaa näin monta ylimääräistä kiloa. Rehellisesti sanottuna painoin enemmän kuin koskaan ennen, enkä pitänyt tilanteesta.

Koskaan en ole ollut dieettien ihailija. Karppausta kokeilin silloin, kun karppausaalto oli kovimmillaan. Siitä jäi sikäli hyvää, että lopetin perunan syönnin. Leipää … Lue lisää »

Paluu kuntosalille

Vuosia sitten kävin kuntosalilla muutaman jakson. Eri syistä se kuitenkin jäi, ja vikaa oli varmaan niin sysissä kuin sepissä. Muuta liikuntaa kuitenkin olen harrastanut säännöllisesti.

Viime golfkaudella huomasin, että lihaskuntoni oli heikentynyt kadotettujen kilojen myötä, vaikka kiloja ei olekaan poistunut kuin 6-7.

Niinpä syksyllä aloin käydä kerran viikossa joko omaehtoisella käynnillä tai kiertoharjoittelussa salilla. Lihaskunnon kohentamiseen sellainen ei kuitenkaan riitä, … Lue lisää »

Ravinnon vaaralliset ässät

Ruokavaliossamme on kaksi ässää, suola ja sokeri, jotka liikaa nautittuina ovat oikeasti vaarallisia terveydelle. Niiden vaarallisuutta lisää niille ominainen piiloutuminen. Nautimme huomaamattamme sokeria ja suolaa silloinkin, kun emme sitä ole varsinaisesti ruokaamme lisänneet. Paras tapa välttää liiallista suolaa onkin vähentää sen käyttöä omassa ruoanlaitossa, sillä noin 80 prosenttia nauttimastamme suolasta sanotaan tulevan piiloravintona.

Makean maistaminen antaa miellyttävän kokemuksen, mutta siinäkin … Lue lisää »

Työvälineitä ruokaremonttiin

Optimized-IMG_0403Ruokavalion muutoksessa ei välttämättä tarvita stubbmaisesti kolmea pointtia, sillä riittää vain yksi. Se on oma tahto.
Kun on yksinkertaisesti päättänyt muuttaa ruokavaliotaan, se onnistuu, eikä silti tarvitse kieltäytyä niin sanotusti kaikesta hyvästä. Täytyy vain asettaa uudet rajat.
Aivan oman tahdon varassa uuden ruokavalion noudattaminen tuskin onnistuu, mutta tarpeellisia välineitä on tarjolla yllin kyllin. Minulle välttämättömiä ovat kuvan vaaka sekä nettisivu … Lue lisää »

Inkivääriä, pirunsääriä

Optimized-IMG_0348Inkivääri on varmaan useimmille tuttu tuote, vaikka se kasvaakin kaukana Kiinassa. Aikaisemmin se on meillä tunnettu vain jauhettuna mausteena.

Nykyään tätä venkuraa näkee tavallisen marketin hyllyllä.

Pirunsääri on aika osuva nimitys tälle kiemuralle, jonka sanotaan auttavan ainakin nivelvaivoissa.

Olen lisännyt inkiväärin ruokavaliooni. Naapuri kertoi minulle syövänsä joka päivä inkivääriä, lähinnä raasteena. Vaikutuksia hän sanoi joutuneensa odottamaan monta kuukautta, mutta on … Lue lisää »