Avainsana: karanteeni

Pandemian tuloa voi jo kerrata kirjoista

Pandemia vaikuttaa elämäämme monin tavoin, emmekä pääsee aiheesta eroon, vaikka rokotukset tulevat ja auttavat viruksen vastustamisessa. Jo nyt tiedän ainakin kaksi kirjaa, jotka käsittelevät covid-19 -taudin vaikutuksia ihmisten elämään. Kuvaavaa tietysti on, että näiden teosten sisältö on ajalta, jolloin tätä sairauden täsmänimeä ei vielä yleisesti  tunnettu. Toinen kirjoista on Panu Rajalan Karanteeni, joka etenee päiväkirjanomaisesti kesään asti. Kirjoittaja viittaa myös … Lue lisää »

Altistumista vältellessä

Aika kuluu karanteeninomaisissa oloissa kuin jäitä poltellessa voisi sanoa vanhaa fraasia käyttäen. Kuuden viikon hiljaiselo sujuu omaa, jo liiankin tuttua rataansa. Vaihtelua saa jumppahetkistä ja sauvakävelystä. Myös puhelimen käyttö on lisääntynyt. Kirjoja onneksi on saatavilla omasta hyllystä. Olen aikaisemmin hehkuttanut tavallisen harmaan arjen arvoa, mutta ihan nykyisen kaltaista menoa en ole tarkoittanut. Hyvään arkeen ei kuulu salakavala uhka. Sen välttely … Lue lisää »

Kirjoistakin on hyvä olla kunnon kotivara

Onko tämä rajoituksin säädelty elämä nyt sitten hetkessä elämistä, jota suositellaan yleensäkin elämänasenteeksi (tosin ilman eristymistä tai eristämistä)? Olen aina arvostanut tavallista, harmaatakin arkea, vaikka sellainen normielämä tarjoaa välillä ikäviäkin yllätyksiä. Siinä kuitenkin on – olkoonkin vaikka valheellinen – ajatus oman elämänsä hallinnasta.

Kun valtioneuvosto komentaa kaikki yli 70-vuotiaat karanteenin omaisiin oloihin, menettää karanteenilainen jotakin olennaista. En silti hetkeäkään … Lue lisää »