Avainsana: italia

Goethe ihastui Italiaan ja löysi avaimen kaikkeen

Pääsiäinen kului mukavasti nojatuolimatkalla Italiaan.

Oppaana oli Saksan kirjallisuuden suurmies Johann Wolfgang von Goethe (1749-1832). Hänen matkaansa hujahti lähes kaksi vuotta, vuoden 1786 syyskuusta vuoden 1788 huhtikuuhun. Goethe piti koko ajan päiväkirjaa, joka kuitenkin julkaistiin vasta runsaan neljännesvuosisadan kuluttua erinäisine lisäyksineen. Teoksen nimi on Italian matka päiväkirjoineen, ja sen on valikoiden suomentanut ja johdannon laatinut Sinikka Kallio.

Goethe lähti … Lue lisää »

Italia on monen keksinnön kotimaa

Viime aikoina ilmi tulleet ihmisen geeni- ja DNA-muokkaukset ovat aivan aiheesta nostattaneet keskustelua ja kovaa arvosteluakin. Eettisille keskusteluille on myös historiallinen tausta, joka ei liene monenkaan tiedossa. Tutkija, tietokirjailija ja opas FT Liisa Väisänen valisti luennollaan Porissa, että vastaavia keskusteluja on noussut erityisesti uskonnollisissa piireissä jo 1100-luvulla, jolloin silmälasit keksittiin Trevisossa Italiassa. Silmälasien  käyttöönottoa paheksuttiin siksi, ettei ihminen saisi kajota … Lue lisää »

Uskomuksilla on oma tilansa

Erilaiset uskomukset liittyvät jokapäiväiseen elämään. Suomalaisilla on aika järkiperäinen maailmankatsomus, mutta tietyt taikauskoiset tavat ovat tuttuja, leikillään tai puoliksi tosissaan. Perjantai ja 13. päivä tunnetaan huonon onnen päivänä, mutta esimerkiksi Italiassa on uskomus, ettei perjantaisin pitäisi tehdä mitään tärkeitä juttuja, ei ainakaan jos on perjantai ja 17. päivä.

Italiassa muutenkin ollaan herkempiä tällaisille uskomuksille kuin esimerkiksi Suomessa. Horoskooppeja on useimmissa … Lue lisää »

Kielen opiskelua kotikoneen ääressä

Kansalaisopistoissa vietetään pitkää kesälomaa, ja varsinkin kielten opiskelussa tauko ehkä tulee liiankin pitkäksi. Taukoa voi tietysti lyhentää erilaisilla kesäkursseilla tai ulkomaanmatkoilla, joilla pystyy testaamaan, kuinka hyvin selviää vieraalla kielellä asioita hoitaessaan.

Kieliharrastuksen ylläpito onnistuu kuitenkin kotona aika yksinkertaisesti.  Kielen opiskeluun liittyvillä hakusanoilla voi löytää mieleisensä sivuston haluamansa kielen opiskeluun, ja monet aineistot ovat käyttäjille maksuttomia.

Itse olen mieltynyt Duolingo-sivustoon, jonka … Lue lisää »

Sattumuksia ja kielikylpyä Italiassa

Matkustamisessa on hankalinta itse matkustaminen, perilläolo on aivan toinen juttu, tavataan sanoa. Sanonta saa uusia ulottuvuuksia, kun on matkalla niin, että etukäteen on varattu lentojen lisäksi vain majoitus. Kaikki muu onkin sitten itsestä kiinni. Kun matkassa on vain kaksi henkilöä, päivän ohjelmasta on aika helppo sopia. Suunnitelma ja toteutus ovat sitten eri asia, ja se tuokin väriä joka päivään.

Toukokuun … Lue lisää »

Vaellusta Adrianmeren rannalla

Ajatuksena oli vaellusmatka Italian Marchessa Adrianmeren rannalla. Perinteisestä vaelluksesta täytyi kuitenkin luopua, sillä alueen vaelluspolut oli niin heikosti merkitty, ettei niitä löytynyt tai ne tuottivat muuten pettymyksen. Esimerkiksi joen rannassa kulkenut polku päättyi ylipääsemättömään kohtaan. Toinen polku vuoren rinteellä oli selvästi jätetty luonnontilaan, eikä sitä uskaltanut edetä kovin pitkään.

Tämä alaspäin menevä polku lähti vastapäätä Partisaanien muistomerkkiä San Marcon laelta. … Lue lisää »

Vuoristoon voi rakastua

Vuoristo on tasaisessa maastossa eläneelle mielenkiintoista ja kiehtovaa. Niinpä on helppo ymmärtää, että vuoristo voi täydellisesti lumota ihmisen. Italialaisen kirjailijan Paolo Cognettin teos Kahdeksan vuorta auttaa vielä lisää tässä ymmärryksessä, jos lumouksen voimaa rupeaisi epäilemään. Teksti on rauhallisesti etenevää ja antaa helposti tunteen, että lukija tarpoo vieressä rinnettä ylös. Omat muistot Lapin-retkistä tulivat väistämättä mieleen, vaikka Lapissa ei Alppien korkeuksissa … Lue lisää »

Mitä kaipaat ulkomailla?

Suomalaisten sanotaan kaipaavan esimerkiksi ruisleipää ja salmiakkia, kun asutaan pitempään ulkomailla. Takavuosina jotkut kuulemma kuljettivat lyhyillä turistimatkoillakin suomalaista kahvia mukana, kun muka Etelä-Euroopassa ei saisi hyvää kahvia. Ruisleivän kaipuun jotenkin ymmärrän, mutta kahvi on esimerkiksi Italiassa niin hyvää, ettei paremmasta väliä.

Ensimmäisellä etelänmatkallani olin vuonna 1972 Mallorcalla kälyni kanssa. Me istuimme aamiaisella samassa pöydässä meille ennestään tuntemattoman keski-ikäisen pariskunnan kanssa. … Lue lisää »

Omalääkärin kanssa kahvilla

Omalääkäri soittaa Annalle ja pyytää kahville. Anna ja hänen miehensä ovat juuri valinneet hänet omalääkärikseen, sillä he ovat muuttaneet, eivätkä viitsi vaivata entistä omalääkäriään. Tällä olisi liian pitkä matka heidän luokseen, jos hän Annan tai miehen sairastuttua tulisi kotikäynnille. Niinpä uusien naapurien suosituksesta he ovat valinneet uuden lääkärin itselleen. Uusi omalääkäri kiittää saamastaan luottamuksesta ja kutsuu Annan miehineen kahville. Hän … Lue lisää »

Luostarimajoitus on yksi vaihtoehto

Majoittuminen lomamatkalla luostariin voi tuntua monen suomalaisen mielestä omituiselta, mutta itse asiassa se on ihan suositeltava ja mielenkiintoinen vaihtoehto. Kokemuksia luostarimajoituksesta minulla on vain Italiasta ja Suomesta. Olen yöpynyt niin Valamossa kuin birgittalaisluostarin vieraskodissa Turussa.

Italiassa sen sijaan olen yöpynyt viiden luostarin tiloissa. Olen kokenut ne rauhallisiksi, osittain myös edullisiksi majoituspaikoiksi, jotka ovat aivan sopivia, ellei kaipaa mitään erinomaista.  Iltaisin … Lue lisää »