Aurinko houkuttaa sauvakävelylle

Hieno aurinkoinen sää tämän viikon aluksi sai minut muistamaan entisen työtoverini lausahdusta samanlaisena päivänä. Vain lujaluonteinen ihminen pystyy olemaan sisätiloissa koko päivän tällaisella säällä, hän sanoi naama peruslukemilla.

Ei ollut luonteeni riittävän luja, sillä oli pakko sännätä lenkille, vaikka olinkin ollut jo aamujumpassa. Otin vielä sauvat mukaan, ja niin kului tunti rattoisasti. Kun palasin lenkiltä, naapuri oli rapsuttamassa pihaansa puhtaaksi. Kyllähän sitä haravan varteen voi jo tarttua, vaikka lunta vielä on siellä, täällä. Toivoa sopii, että aurinkoisia päiviä riittää.

Sauvakävelystä ajattelin kirjoittaa muutaman sanan, sillä mielestäni nyt juuri on sauvakävelylle otollinen aika. On vielä viileätä, enää ei ole liukasta ja kesäksi on mukava kohottaa kuntoa, jos se on päässyt vähän rapistumaan. Sauvakävely on kokonaisvaltaista liikuntaa, käsien ja jalkojen yhteistyötä. Kaloreitakin palaa 400 tunnissa, kun tavallinen kävely vie noin 280 tunnissa.

Sauvakävelyssäkin on oma tekniikkansa, ja siihen kannattaa paneutua. Sauvoja käytetään samaan tyyliin kuin vuorohiihdossa, eli aina vastakkaiset raajat menevät eteen ja taakse. Ryhti on hyvä pitää hieman etukenossa ja todella antaa sauvoilla lisää vauhtia. Sauvojen kuuluu mennä suoraan eteen ja taakse, eikä niihin saa nojailla. Oman kokemukseni mukaan kävelystä tulee reippaampaa ja ryhdikkäämpää sauvojen kera kuin ilman. Askel väkisinkin pitenee normaalista kävelyaskeleesta.

Sauvakävelystä on tehty väitöstutkimuskin. Niko Wasenius sai muiden muassa selville, että säännöllisellä sauvakävelyllä oli terveydelle edullisia vaikutuksia kehon rasvakudokseen sekä rasva- ja glukoosiaineenvaihdunnan säätelyyn. Hän vertasi sauvakävelyryhmän tuloksia kontrolliryhmään.

Kävelysauvojen valinnassa kannattaa kysyä asiantuntevan myyjän neuvoa, jos itse epäröi. Nyrkkisäännöksi mainitaan, että sauva on oikean pituinen, jos kyynärpää muodostaa 90 asteen kulman sauvasta rennosti kiinni pitäessä. Tämä sääntö sopinee ainakin aloittelijalle.