Apua unettomuuteen lempein ohjein

Unettomuus tai ainakin huonounisuus taitaa olla nykyään yleistä. Tällaisen rohkean päätelmän teen siksi, että tämän tästä lehdissä näkyy olevan isojakin kokonaisuuksia, joissa on ohjeita unettomuuden ratkaisuun. Tätä olettamusta lisää myös useiden asiaa käsittelevien kirjojen julkaiseminen hiljattain. Olen tässäkin blogissa kirjoittanut jo aiheesta, mutta haluan silti kertoa tuoreesta kirjasta Unen lahjoja, jonka alaotsikkona on Kirjeitä hänelle, joka valvoo. Kirjoittaja Taina Laane on tutustunut asiaan myös oman kokemuksen avulla.

Teoksen nimi jo paljastaa tekstin luonteen. Tässä kirjassa lähestytään unettomuutta lempeästi ja ymmärtäväisesti, myös vähän väsyneesti viitaten niihin kymmeniin ohjeisiin, jotka jokainen unettomuutta joskuskin kokenut varmasti jo tuntee. Näitä yleisiä ohjeita ovat makuuhuoneen alhainen lämpötila, huolien kirjoittaminen illalla lapulle, ruutuajan supistaminen illalla, oikea rentoutuminen… luetteloa riittää. Ei tämäkään kirja pysty eikä edes pyri täyteen ratkaisuun, mutta kirjoittajan ajattelu on minusta onnistunutta. Erilaisia ohjeita tämäkin kirja tietysti tarjoaa, mutta ehkä ajatus kirjeiden kirjoittamisesta univelkaiselle tekee tästä kirjasta helposti lähestyttävän.

Tiina Laane toteaa yksinkertaisesti, että unettomuus on luonnollinen reaktio siihen, että koemme elämässä stressiä ja rankkoja vaiheita. Kuitenkin reaktion pitkittyminen paljastaa, että jotakin elämäntavassa on pielessä. Unta ei voi pakottaa, mutta kirjoittaja sanoo aivan oikein, ettei rentoutuminenkaan onnistu pakottamalla. Rentoutumistahan yleensä tarjotaan avuksi.

Unilääkkeitä aivan oikein kehotetaan välttämään niin kuin yleensä. Yhdeksi avuksi Tiina Laane neuvoo mindfulnessia, jota voisi tässä myös kutsua yksinkertaistetusti aistiharjoitteluksi. Hän opastaa asteittain, miten aistiharjoittelun avulla voi edetä.  Myös terapia, uniryhmät tai oman persoonallisuuden hyväksyminen voivat auttaa. Kirjoittajan mukaan unettomuudesta kärsivät useimmiten kiltit ja tunnolliset ihmiset.

Aika monelle unihäiriöt tulevat vanhemmiten. Jos herää aamuyöllä, saattaa tietoinen hengittäminen auttaa uudelleen nukahtamiseen. Aistiharjoittelulla myös pyritään tietoiseen täsmäolon tilaan. Liikaan suorittamiseen sortuvaa ja siksi ylisuoritustilassa olevaa voisi auttaa yksi kirjassa esiin tuotu kokemus. Kirjoittaja piti luonnossa mindfulness-harjoituksen yhdelle ohjattavalleen. Kun tämä oli muutaman hetken vain tarkkaillut ympärillä kuuluvia ääniä, kokemus oli ollut silmiä avaava. – Tajusin, että maailma ei pysähtynytkään, vaikka minä pysähdyin.

Nykyään on isoissa kaupungeissa myös saleja, joihin voi päivällä pistäytyä ottamaan palauttavat päiväunet. Ne tarjoavat yhden hyvän paikan pysähtyä.