Altistumista vältellessä

Aika kuluu karanteeninomaisissa oloissa kuin jäitä poltellessa voisi sanoa vanhaa fraasia käyttäen. Kuuden viikon hiljaiselo sujuu omaa, jo liiankin tuttua rataansa. Vaihtelua saa jumppahetkistä ja sauvakävelystä. Myös puhelimen käyttö on lisääntynyt. Kirjoja onneksi on saatavilla omasta hyllystä. Olen aikaisemmin hehkuttanut tavallisen harmaan arjen arvoa, mutta ihan nykyisen kaltaista menoa en ole tarkoittanut. Hyvään arkeen ei kuulu salakavala uhka. Sen välttely välillä jopa turhauttaa.

Päivät muistuttavat niin paljon toisiaan, ettei ole väliä, onko arki vai pyhä, pääsiäinen tai vappu. Kerran karanteeniolot tulivat uniinikin. Olin unessani seminaarissa, jossa tapasin muita ihmisiä. Tunsin syyllisyyttä, että osallistuin tällaiseen yleisötilaisuuteen. Tämä oli niitä unia, joista herääminen tuo helpotuksen.

Yli 70-vuotiaiden komentaminen karanteenia muistuttaviin oloihin on ymmärrettävää. Kun lääketieteelliset faktat osoittavat, että jo pelkkä 70 vuoden ikä on sairastumisessa riskitekijä, pakko siihen on uskoa. Näin siis toimitaan, vaikka 70 vuotta täyttäneellä ei olisi mitään perussairautta. Kun 70 vuotta täyttäneitä on Suomessa tuoreimman tiedon mukaan yli 874 000, on päivänselvää, että tähän ryhmään mahtuu monenlaista tallaajaa. Mielenkiintoista on, että suurin osa tästä ryhmästä kuuluu niin sanottuihin suuriin ikäluokkiin eli 1945-1950-syntyneisiin. Heistä nuorimmat täyttävät tänä vuonna 70 vuotta ja vanhimmat 75 vuotta.

Suuriin ikäluokkiin kuuluvat ovat myös merkittävä kuluttajaryhmä, joten heidän karanteeninsa tuntuu monen kauppiaan ja palveluntuottajan kukkarossa. Varsinkin, jos karanteenia jatketaan vielä pitkään, on potentiaalinen kuluttajaryhmä rajattu tehokkaasti sivuun. Yli 75-vuotiaistakin kotona asuvia on 93 prosenttia, ja vain pieni osa tarvitsee kotihoitoa. 70 vuotta täyttäneitä mutta alle 80-vuotiaita suomalaisia on noin 562 000 eli yli 64 prosenttia kaikista ikäihmisistä, mikäli laskelmani pitävät paikkansa.

On tietysti selvää, ettei ruokakaupassa tai apteekissa asioiminen riitä hoitamaan kaikkia välttämättömiä tarpeita ajan oloon. Kotona tulee eteen asioita, jotka vain täytyy hoitaa joka tapauksessa. Esimerkiksi kun keittiön hanaan tuli vuoto, paikalle täytyi kutsua korjaaja. Auton huolto sentään hoitui niin, että auto noudettiin ja tuotiin. Laskun voi maksaa verkkopankissa.

Hiusten leikkaus ei järjesty etänä. Olen viimeksi ollut kampaajalla 13. helmikuuta, seuraava aika maaliskuussa täytyi jo viruksen takia perua, ja nyt hiukset hulmuavat luonnontilassa ja otsatukka rupeaa haittaamaan näkyvyyttä. En uskalla ajatella, kuinka kauan tämä vielä jatkuu. Normaalisti käyn kampaajalla kuuden viikon välein. Verkkokauppaa olen tähän asti käyttänyt muutaman kerran vuodessa, ja nyt olen tehnyt jo saman verran verkko-ostoksia tämän karanteenin aikana.

Ylen A-studion ohjelmat ovat olleet kiinnostavia. Minua kuitenkin häiritsee, että tässä ohjelmassa ja muutenkin puhutaan 70 vuotta täyttäneiden karanteenista, mutta yksikään keskustelija ei ole ollut tähän ikäryhmään kuuluva, ainakaan ei minun silmiini ole sattunut.

Puhe yli 70-vuotiaista tuntuu menevän kuin yli tämän suuren joukon, ikään kuin heistä ei juuri kukaan enää olisi toimivaltainen ja kyvykäs keskustelemaan. Jo seuraavassa lauseessa ruvetaan sitten puhumaan hoivasta ja hoidettavista.