Allit, nuo alas valahtaneet hauikset

Allit ovat tuttuja aika monelle, nuo käsivarsien alaosassa roikkuvat veltot osat. Miten niistä oikein pääsisi eroon? Vastaus on aika tylsä. Tarvitaan viikkojen treeniä, mahdollisesti ruokavalion muutosta ja ehkä uusia kuntoilumuotoja. Ainakin niin ne saa pienenemään, ellei kokonaan häviämään, jos asian yleensä kokee tarpeelliseksi.

Allien nimityksen syntyhistoria lienee monelle tuttu, mutta kerrotaan se tässä varmuuden vuoksi. Nimi tulee entisen presidentin J.K. Paasikiven puolison Alli Paasikiven nimestä. Sysäyksenä on ollut Linnan juhlista otettu lehtivalokuva, jossa presidentin rouva tanssii yllään hihaton iltapuku. Valokuvasta retusoitiin rouvan hmm… roikkuvat käsivarsien alaosat. Siihen aikaan työtapa oli sen verran alkeellinen, että korjauksen saattoi havaita painetusta kuvastakin, saati alkuperäisestä. Joku koiranleuka keksi nimityksen allit, ja se jäi elämään. Alli Paasikivelle armahdukseksi olisi syytä muistaa, että hän oli 66-vuotias puolison tultua valituksi tasavallan presidentiksi.

Kun nyt sotkeuduin näihin nimityksiin, niin kerrottakoon, että englanniksi tunnetaan sellainen termi kuin bingo wings (bingosiivet) tarkoittamaan samaa asiaa. Tämä taas juontuu amerikkalaisesta bingonpelaajarouvasta, joka allejaan häpeilemättä nosti aina kätensä suoraan ylös kuten kai kuuluukin bingon saadessaan.

Allien hävittämiseksi täytyy siis katsoa ravinnon laatua ja tehdä erilaisia ojentajalihakseen kohdistuvia liikesarjoja. Erityisesti nopeat, lyhyet liikkeet kuten pallonheitto ovat myrkkyä alleille. Käsipainojen on oltava vähintään viisi kiloa ja toistoja riittävästi.

Allit pääsevät syntymään, kun on liikaa rasvaa tai lihaksia ei käytetä. Myös nopea laihduttaminen tuo allit esiin. Sauvakävely, hiihto, uinti, nyrkkeily ja melonta ovat lajeja, jotka pienentävät käsivarsien velttoutta. Käsitreeni salilla on tietysti ihan käypää.

Loppukevennykseksi sopinee tuo otsikossa mainitun herjan selitys. Kun erehdyin sanomaan hierojalle jotakin hauiksista, hän palautti minut karuun todellisuuteen lausahtamalla miehisen lakonisesti: Naisilla tuppaavat nuo hauikset putoamaan alaspäin. Siihen en keksinyt mitään lisättävää.