Allergikko joutuu varomaan aivastamista

Siitepölyallergia aiheuttaa samanlaisia oireita kuin alkava flunssa eli nenä on tukossa ja aivastuttaa. Pandemian aikana jokainen nenänniisto ja aivastus saa aikaan erityistä huomiota, ja allergikkoa saatetaan erehtyä luulemaan viruksen kantajaksi. Varsinkin huhtikuussa huomasin sauvakävelylenkillä parin vastaantulijan selvästi karttavan minua, kun otin nenäliinan esiin niistääkseni. Nopeasti opin niistämään niin, ettei ketään ollut näköpiirissä. Allerginen nuha myös saa usein aivastamaan. Toivon, etten ryhdy kaupassa aivastelemaan, vaikka osaankin aivastaa pärskimättä ympärilleni. Onneksi nykyään kaupassa käyntejä on vain harvoin.

Siitepölyallergia on hyvin yleinen vaiva, ja esimerkiksi allergista nuhaa arvioidaan sairastavan 20-25 prosenttia koko väestöstä. Lääkitys ei ainakaan minulta ole vaivaa poistanut, mutta tietysti se vähän helpottaa oloa. Tablettien lisäksi tarvitaan nenäsumutetta ja myös lääkettä silmiin.

Tänä keväänä oireet alkoivat tavallista varhemmin, ja niin ne tietysti kestävät myös normaalia pitempään. Viileät ja sateiset ilmat onneksi heikentävät siitepölyn vaikutusta.

Allergia on elimistön ylireagointia tavallisiin asioihin kuten siitepölyyn, huonepölyyn ja eläimiin. Yleensä kyse on perinnöllisestä vaivasta. Minulla on lapsesta asti toukokuussa ollut nuha, mutta vanhemmiten tämä allerginen nuha on muuttunut vaikeammaksi ja kokovuotiseksi. Ilman lääkitystä ei pärjää talvikaudellakaan. Esimerkiksi leikkokukkien pitäminen sisällä on mahdotonta. Ilman joulukuusta on menty jo monet joulut.

Siedätyshoitoa on tarjolla, mutta julkisella puolella sitä annetaan lähinnä lapsille ja nuorille. Minulle näin sanottiin suoraan lääkärissä ja kerrottiin näin toimittavan niin kauan kuin lääkitys auttaa.

Yksityisesti annettava siedätyshoito tulee melko kalliiksi. Pistoshoidon lisäksi nykyään on tarjolla myös suun kautta annettavaa siedätyshoitoa timoteille, pölypunkille ja koivulle. Lapsille sopii näistä pillerivaihtoehdoista vain timotein siedätyshoito. Minulla on vuosia sitten todettu allergia muiden muassa timoteille ja koivulle. Nykyään heinäkuun siitepölyt altistavat pahemmin kuin toukokuun, mutta vaihtelua siitepölyn määrissä on vuosittain.

Koivu on yleisin allergian aiheuttaja Suomessa. Tänä vuonna arvioidaan koivun siitepölyä olevan ilmassa aika vähän.

Artikkelikuva: Suomen kansallispuu koivu on yleisin allergisten oireiden aiheuttaja.