Aivovoimistelu virkistää mieltä

Säännöllinen liikunta, riittävä lepo, terveellinen ruoka ja muut hyvät elintavat ovat eduksi myös pääkopalle. Aivot kuitenkin voivat vielä tarvita erityistä treeniä pysyäkseen hyvässä kunnossa. Internetin hyviä puolia ovat muiden muassa monet erilaiset aivoja virkistävät treenit. Toisissa on mukana myös liiketehtäviä.
Yksinkertaisuudessaan aivovoimistelua tarjoavat erilaiset sanaristikot sekä sudokut. Niiden ratkominen on mukavaa päivittäistä puuhaa ja kuin huomaamatta myös aivot jumppaavat. Itse olen hurahtanut ristikkojen ja kryptojen tekemiseen. Päivittäinen mukava rutiini on täyttää Helsingin Sanomien verkossa julkaistava miniristikko. Joskus se täyttyy alle 2 minuutissa, joskus menee jopa 10 minuuttia, kun pitää etsiä joidenkin muusikoiden tai bändien nimiä.
Sen sijaan saman lehden viiikonlopuksi julkaistua ristikkoa en täytä, sillä siinä on minulle liikaa tihrustettavia kuvia. Samoin minulta jäävät rauhaan helpoiksi mainostetut ristikot, sillä niitä saa täyttää niin nopeasti kuin ehtii kirjoittamaan. Siitä ei ole mitään hyötyä, sillä ruudukossa tai ristikossa täytyy olla aina jotakin pohdittavaa. Monesti kannattaa jättää ristikko kesken ja palata hetken päästä, ja usein ratkaisu tuntuukin silloin löytyvän.
Ristikoissa on laatueroja. Joskus niihin on päässyt pujahtamaan puhekieltä, mutta en niitä pane pahakseni. Sen sijaan minua ärsyttävät sanat, joista vain muutama tavu puuttuu. Takaperoisesti kirjoitettavat sanat kielivät laatijan halunneen pujahtaa yli aidan matalimmasta kohdasta.
Tehtävissä on jatkuvasti toistuvia samoja henkilönimiä, esimerkiksi Tea (tai Ista), Tiia tai Piia. Myös jo vuosia sitten edesmennyt tietokilpailumies (Jyrki) Otila tulee tämän tästä esiin. Näitä nimiesimerkkejä yhdistävät vokaalit a, e  ja i. Ne ovat mitä ilmeisimmin usein esiintyviä suomalaisissa sanoissa.
Ristikko pakottaa muistelemaan myös monia maantieteellisiä nimiä. Niemimaa-vihjesana tarkoittaa useimmiten Krimiä, mutta myös Jukatan tai Siinai ovat esimerkiksi mahdollisia. Tonavan sivujoista Isar esiintyy usein ruudukossa, samoin valtiot Irak ja Iran.
Pääkaupungeista yleisimmin kohtaa ruudukosta Ateenan, mutta myös Dakar tai Tokio tulevat joskus mukaan. Italia on selvästi yleisin EU-maa, jota kysytään, samoin ammoin maassa asuneet itaalit.
Parhaita tapauksia ovat ristikot, joiden ratkaisuja joutuu miettimään. Silloin voi kokea jopa ratkaisun iloa, ja silloin aivotkin tykkäävät.