Aivastuksen vaivastus

Salute! sanotaan Italiassa tai Bless you! Britanniassa, kun vierellä joku aivastaa. Toki Suomessakin usein käytetään vastaavaa ilmaisua Terveydeksi! Tämä toivotus juontaa juurensa hurjaa jälkeä tehneen ruton aikaan. Ruttoaalto levisi koko Eurooppaan ja tappoi kolmasosan, ellei enemmänkin Euroopan asukkaista vuosina 1346-1353. Silloin tuli tavaksi toivotella aivastajalle terveyttä ajatellen, että tällä olisi vain viaton vilustuminen eikä tappavaa keuhkoruttoa. Samalla siinä toivotellaan itselle onnea, sillä lähellä olevan ruton merkitsemän henkilön aivastus voisi olla kohtalokas.

Aivastus tietysti voi enteillä flunssan tuloa, mutta varsinkaan näin keväällä ei kannata kuitenkaan tehdä niin suoraviivaisia arveluja, sillä meitä allergikkoja on paljon. Aivastelen yleensäkin usein, mutta siitepölykautena aivasteleminen vain yltyy. Yritän tukahduttaa aivastukseni nenäliinaan tai hihaan kuten oikein on opastettu, vaikka allergia ei tartu. Läsnäolijoille voi kuitenkin tulla pelko pisaratartunnasta, ja sitä paitsi pisarat lentelevät yllättävän kauas.

Kenelle tahansa aivastuksen voi aiheuttaa nenään tuleva ärsytys esimerkiksi pölystä. Myös kirkas valo tai jokin haju voi saada aikaan aivastuksen. Kyseessä on puolustusmekanismi, reaktio nenän ärsytykseen ja voimakas uloshengitys. Aivastuksen pidättäminen taas on epämiellyttävää, lähes vaarallista enkä vapaaehtoisesti siihen suostu. Joskus kyllä joutuu tilanteeseen, jolloin todella haluaisi saada aivastelun loppumaan.

Aivastusputkiennätyksen olen tehnyt taannoin Münchenin lentoasemalla. Kuuluin ryhmään, joka oli palaamassa Italiasta ja joutui koneen vaihdon takia olemaan viisi tuntia Münchenissä. Kun tämä asia tietysti tuli selväksi jo lentoja valitessa, päätettiin käydä lounaalla ja kaupunkikierroksella näin pitkänä odotusaikana. Tilausbussi odotti lentoaseman edessä, ja yhdessä marssimme lentoaseman halki. Silloin sain jonkin ihmeellisen aivastuskohtauksen, enkä saanut aivastuksia loppumaan, ennen kuin pääsimme ulos terminaalista. Aivastuksia tuli ja tuli, eikä siinä ollut mitään tehtävissä. Koskaan ennen tai koskaan myöhemmin ei vastaavaa ole sattunut, enkä tänä päivänä ymmärrä, mistä tämä tapaus johtui.

Toisinaan saan aivastuspuuskia myös autoa ajaessa. Kun aivastaessa silmät menevät aina kiinni, ajan (ja varmaan moni muu) siis autoa silmät kiinni hetken. Onneksi aika on tietysti minimaalisen lyhyt, mutta joskus olen kokenut asian hankalana, jos aivastuksia tulee useita peräkkäin. Aina ei edes ole mahdollista ajaa tien varteen.