Aikuinenkin voi ottaa kuvakirjan käteensä

Suomen supernaisia 1 -kuvakirjasarjan aloittaa Minna Canthista kertova teos.

Lastenkirjoja voivat lukea aikuisetkin ja muulloinkin kuin lapselle iltasaduksi. Lastenkirjat ovat pieniä tietopaketteja, ja lisäksi niissä on yleensä mitä mainioin kuvitus.

Esimerkkejä tällaisista lastenkirjoista on vaikka kuinka monta, mutta erityisesti ansaitsee nyt maininnan tuore teos Minna Canthista. Tämä teos esiteltiin Turun kirjamessuilla, ja sen tekijät kirjoittaja Leena Virtanen ja kuvittaja Sanna Pelliccioni kertoivat myös lyhyesti teoksestaan.

Tekijät olivat havainneet, ettei lapsille ole tehty elämäkertakirjoja. Teos Minna Canthin uskomaton elämä ja vaikuttavat teot aloittaakin sarjan Suomen supernaisia, joten jatkoa voidaan odottaa.

Minna Canthin valitsemiseen sarjan ensimmäiseksi päähenkilöksi oletettavasti vaikutti Minna Canthin 175-vuotisjuhlavuosi, jota vietetään ensi vuonna. Tämä teos on tarkoitettu kaikenikäisille koululaisille, mutta myös aikuiset voivat siitä saada mieleistä luettavaa ja katsottavaa.

Tekijät toivovat, että kirja auttaisi lapsia ymmärtämään historiaa.

Minna Canth perusti myös lankakaupan ja oli menestyvä liikenainen. Kuvitusta kirjasta Minna Canthin uskomaton elämä ja vaikuttavat teot.

Mukana on myös runsaasti sitaatteja Minna Canthilta, ja tekijät toivovatkin niiden inspiroivan koululaisia ja muitakin lukijoita. Jos tämä kuvakirja innostaa tutustumaan tarkemmin Minna Canthiin, siihen on hyvät mahdollisuudet.

Tulevan supernaisen nuoruuteen ja avioliiton aikaan on perehtynyt Minna Rytisalo, joka on tänä vuonna julkaissut teoksen Rouva C. Kirjallisuudentutkija Minna Maijalan vuonna 2014 julkaistu elämäkertateos Herkkä, hellä, hehkuvainen: Minna Canth on hyvin kattava ja kiinnostava teos.

Toinen esimerkki hyvinkin aikuisten käteen sopivasta lastenkirjasta on Mauri Kunnaksen Koiramäen Suomen historia. Sen kuvat ovat täynnä herkullisia yksityiskohtia ja teksti mukavasti asiaa kuljettavaa. Herra Hakkarainen vierailee lähes joka sivulla.

Mauri Kunnaksen näkemys Vasa-laivan uppoamisesta Tukholman edustalla vuonna 1628. Kuvitusta kirjasta Koiramäen Suomen historia.

Tämä pieni yksityiskohta varmaan viihdyttää lapsia, jotka tarkkasilmäisinä poimivat kuvista paljon tietoa.

Kouluajan historian tunneilta tutut asiat tulevat Kunnaksen kertomina mukavasti kerratuiksi. Ei ollenkaan huono asia aikuisellekaan.

Artikkelikuva: Piikkiön yhtenäiskoulun oppilaat Maia ja Veera haastattelivat Turun kirjamessuilla Minna Canthista tehdyn kuvakirjan tekijöitä, oikealla kuvittaja Sanna Pelliccioni ja hänen vieressään kirjoittaja Leena Virtanen.