101. blogiteksti ja mietteliäs olo

En ole tilastointiin taipuvainen. En siis tiedä, montako golfkierrosta olen tänä pelikautena tai yleensä elämäni aikana pelannut. En myöskään koskaan ole laskenut talvisia hiihtokilometrejäni. Polkupyörääni hankin matkamittarin, mutta sekin on jäänyt vähälle käytölle. En ole vielä oivaltanut, mitä hyötyä omien liikuntaharrastusten tilastoinnista minulle olisi. Omasta kropastani kyllä huomaan, jos olen pitänyt liikaa taukoa kuntoilusta.

Nyt toimin kuitenkin vastoin tapojani, olenhan näissä kirjoituksissani jopa kehottanut muuttamaan pinttyneitä tapoja. Tämä on siis 101. tällä sivustolla julkaistu blogiteksti. Ehkä epätavallisuuteen kannustaa ohjelman minulle tyrkyttämä tieto blogitekstieni lukumäärästä. Muutenhan minulla ei siitä olisi hajuakaan.

Itse asiassa ajattelin kirjoittaa tuntemuksiani turvapaikanhakijoiden tulvasta. Se onkin helpompi sanoa kuin kirjoittaa, siksi hämmentynyt ja mietteliäs olo on. Uskoisin, että useimmat suomalaiset ovat ihmeissään, miten tällainen pakolaistulva on tullut tänne Pohjan perukoille asti. Kaiken alkuna lienee kaksi syytä: niin sanotun arabikevään seuraukset ja Irakin pitkittynyt sotatila. Vielä kärjistyneemmin (ja yksinkertaistetusti) voisi sanoa, että kahden diktaattorin Saddam Husseinin ja Muammar Gaddafin vallasta syöksemisen jälkiseurauksia tässä koetaan. Demokratiaan ei pystytä siirtymään hetkessä.

Ihmisten elämä pakolaisleireillä tai sodan keskellä on tullut siihen pisteeseen, että siellä ei enää jakseta elää. Tätä tilannetta käyttävät hyväkseen myös jotkut seikkailijat ja onnenonkijat. Pahaksi onneksi myös piittaamattomat ihmiset levittävät väärää tietoa Suomen oloista, ja monet odotukset ja unelmat vielä särkyvät.

Joka tapauksessa halusimme tai emme, suomalainen yhteiskunta muuttuu, vaikka vain puoletkin nykyisistä turvapaikanhakijoista saisi oleskeluluvan. Toisaalta emme tiedä, kuinka suureksi hakijoiden määrä vielä kasvaa. Tapahtuneelle emme enää mitään voi, mutta niin suomalaisten kuin tulijoiden sopeutumiskykyä vielä koetellaan monta kertaa. Omia asenteita on hyvä miettiä.