Venyttele kuin kissa

Venyttely on yksi niistä asioista, jonka tärkeyden huomaa parhaiten, jos on jättänyt sen tekemättä. Toisaalta hyvä venyttely taas antaa pikaisen palautteen, sillä se parantaa oloa. Venyttely on erityisen tärkeää, jos joutuu istumaan paljon tai harrastaa liikuntaa usein. Istumisessa kireytyvät eniten lonkan koukistajat ja reiden takaosan lihakset, mutta selkäänkin saattaa tulla jäykkyyttä.

Parasta tietysti olisi ottaa venyttelytuokio osaksi päivittäistä rutiinia. Katso oppia kissasta, joka noustuaan venyttelee nautinnollisesti kaikki raajansa ja selkänsä, ennen kuin lähtee lampsimaan esimerkiksi ruokakupille. Kissa huolehtii venyttelystään esimerkillisen hyvin, ja niinpä sen liikkuminen on niin pehmeän joustavaa, ettemme me ihmisparat sellaiseen yllä. Oppia silti voimme vaikkapa venyttelyn säännöllisyydestä.

Venyttely palauttaa lihakset lepopituuteen ja parantaa myös verenkiertoa. Olen kokeillut myös syvävenyttelyä, tosin ohjattuna, ja sellaisen tunnin jälkeen tietää todella jotakin tehneensä. Askel nousee kepeämmin kuin ennen. Toisaalta venytys voi olla hyvin lyhytkin, ja sitä voi toistaa halutut kerrat. Ohjeita oikeanlaisiin venytysliikkeisiin on helposti saatavilla. Ne varmaan ovat liikunnanharrastajille tuttujakin, sillä jumppa-, jooga- ja pilatestuntien loppuosassa on yleensä aina myös venyttelytuokio. Se on hyvä, sillä omaehtoinen venyttely saattaisi jäädä tekemättä.

Sen sijaan oman salikäyntinsä päätteeksi helposti luistaa venyttelystä, vaikka salilla siihen on tilaa ja apuvälineitä käytössä. Oman salikäyntini päätteeksi käyn joko vesijumpassa tai -juoksussa, ja kuvittelen sillä saavani myös lihakset kuntoon. Tosin teen omia venyttelyjä myös kotona, mutta valitettavan harvoin. Yksi ystäväni kertoi venyttelevänsä joka ilta, ja siitä on tullut aivan oikea tapa, jota ilman ei enää osaa ollakaan. Venyttely sujuu vaikka televisiota katsoessa.

Toinen hyvä mahdollisuus on venytellä heti aamulla. Esimerkiksi joogasta tuttu aurinkotervehdys on erinomainen tapa herättää itsensä alkavaan päivään. Sen olen itsekin huomannut, ja aurinkotervehdyksestä on monia versioita, joista voi valita itselleen sopivan.