Vanha, seniori, ikääntynyt vai vanhus?

Mikä on hyvä nimitys pitkään eläneelle ihmiselle? Pitääkö tällaista asiaa edes pohtia? Mielestäni pitää, sillä sanoilla on voimaa; se on todettu monessa muussakin yhteydessä. Tämä tuli taas kerran esiin, kun Helsingissä Tietokirja.fi -tapahtuman yhdessä paneelissa keskusteltiin vanhuudesta. Teema oli keskustelunaiheeksi hyvä, mutta liian laaja. Ei olekaan ihme, että keskustelu rönsyili niin paljon, ettei oikein hyviäkään ajatuksia pystytty jalostamaan keskusteluksi. Paneelissa sivuttiin myös sitä, mikä nimike olisi paras, kun vanhus-sana yksimielisesti todettiin pulmalliseksi. Tuli kuitenkin mieleen, että tämä vanhus vai ei -teema olisi ansainnut oikein kunnon keskustelun.

Paneeliin osallistunut Tampereen yliopiston gerontologian professori Marja Jylhä kertoi käyttävänsä vanhus-nimikkeen sijaan vanha ihminen -nimitystä. Senioreista hän ei haluaisi puhua. Samankaltaisen tuomion saivat muut yleiset nimitykset.

Tuttuja monista yhteyksistä ovat juuri nimitykset seniori, ikääntynyt, ikäihminen, kauan elänyt ja jopa harmaat pantterit. Puhutaan myös kolmannesta iästä, ja se on oikeastaan aika hyvä ilmaisu. Moni näet jo nyt ja varsinkin tulevaisuudessa elelee eläkeläisenä vuosikymmeniä. Vanhuuseläkkeeseen on oikeutettu jo 63-vuotias, ja tuskinpa kukaan kutsuisi tämän ikäistä vanhuuseläkeläistä vanhukseksi.

Vanhus-tyyppistä sanaa vältellään myös muissa kielissä, joten voidaan kai puhua kansainvälisestä ilmiöstä. Itse pidän seniori-nimityksestä, sillä olemmehan hyväksyneet juniori-nimityksenkin sekä monia muita alkujaan vieraista kielistä tulleita lainasanoja. Seniori tuntuu aika demokraattiselta sanalta, johon ei liity erityisiä latauksia.

Entä sitten tuo vanhus? Helsingin Sanomissa haastateltiin joulukuussa 100 vuotta täyttävää Jaakko Estolaa, ja häneltä myös kysyttiin mielipidettä näistä nimityksistä. Estola pelaa lentopalloa useita kertoja viikossa veteraaniporukassa. Näin hän vastasi kysyttäessä, saako satavuotiaista käyttää nimitystä vanha.

” Kun ihminen jää seinien sisälle, vanhuus tulee. Vanha on sitten, kun on sidottu tuoliin ja riippuvainen toisista. Minä saan vielä liikkua ja löytää iloa toisista ihmisistä.”

Tätä neuvoa kannattanee nuorempienkin miettiä, ainakin jos asia on omissa käsissä.