Tietokilpailut antavat jutun juurta

Tietokilpailut kiinnostavat  ja ovat aina kiinnostaneet suomalaisia, mutta toki ne ovat suosittuja kaikkialla. Takavuosien tv-tietokilpailuissa piti oikeasti tietää asioita, eikä tarjottu valmiiksi valittuja vastausvaihtoehtoja, jolloin jää tilaa arvailulle.

Joka tapauksessa nykyinen Haluatko miljonääriksi? -tietokilpailu kiinnostaa monia, ja se tarjoaakin hyvän mahdollisuuden testata omaa tietouttaan. Samalla voi arvioida, milloin joutuisi käyttämään oljenkorsia. Paljon kuitenkin ihmetellään kilpailijoita, jotka kompastuvat helpon tuntuisiin kysymyksiin. Minä ihmettelen eniten kysymysten tason vaihtelua.

Tuhanteen euroon yleensä on niin helppoja kysymyksiä, että olettaisi jokaisen yleensä tietokilpailuun menevän niistä selviytyvän. Äskettäisen jakson jälkeen täytyy tätäkin arviota tarkistaa, sillä nuori nainen joutui tarttumaan oljenkorsiin jo kahden ensimmäisen kysymyksen jälkeen. Onneksi hän myöhemmin sentään pääsi kohtalaisen pitkälle ainakin verrattuna tähän alun takelteluun.

Jokaisen tv-katsojan kannattaisi kyllä miettiä, että televisiossa esiintyminen on jo sinänsä jännittävää ainakin useimpien mielestä. Ehkä siinä tilanteessa myös ajatus saattaa katkeilla, en missään nimessä menisi tällaiseen piinapenkkiin. Lisäksi alkukarsinnassa saattavat sormet nopeutta tavoitellessa etsiytyä vääriin nappuloihin, vaikka tietoa olisikin. Tietysti jokaiselle kilpailijalle tai siihen asemaan pyrkivälle voi ajatella sopivaksi vanhaa sananlaskua: Joka leikkiin ryhtyy, se leikin kestäköön.

Kovin hanakasti myös verrataan kilpailijoiden koulutusta ja tiedon tasoa. Kuitenkin kysymysten kirjo on niin laaja, että vastauksia parhaiten tietänee ajankohtaisia asioita valppaasti seuraava henkilö. Ajankohtaisten asioiden tietäminenkään ei riitä, sillä esimerkiksi pelimaailmaan, televisiosarjoihin tai lastenohjelmiin liittyvät kysymykset ovat vaikeita, jos ne eivät liity omaan elämään mitenkään. Yleissivistyksestä ei tässä kohtaa – mitä sillä sitten kukin tarkoittaakin – ei minun mielestäni ole apua. Parasta kai olisi käyttää termiä yleistietous, eikä sekään ole kattava määre.

Hyvä olisi myös muistaa, kuinka maailma on muuttunut. Nyt voi tarpeellisen tiedon tarkistaa hetkessä netistä, eikä asiaa tarvitse muistella mielessään. Tämä on tietysti myös karhunpalvelus aivotoiminnalle. Ihmisen aivot tykkäävät, että niitä käytetään vaikkapa erilaisten asioiden muistamiseen. Turhaan ei puhuta älynystyröistä ja niiden hieromisesta.