Televisiosta ei tule katsottavaa

Otsikon provosoiva väite viittaa aikaan, jolloin oli valittavana vain pari kanavaa. Silloin kotona oli tavallinen kysymys: Tuleeko televisiosta mitään? Aika usein tulikin, mutta nyt havahduin jonain päivänä siihen, että katson televisiota nykyään harvoin. Menee päiviä, etten katso mitään suomalaista ohjelmaa. Kanavia kuitenkin on valittavana monenkertainen määrä verrattuna entiseen.

Olenko ehkä iältäni jo väkeä, jolle sopivia televisio-ohjelmia ei enää tehdäkään? Iänikuisista poliisi- ja muista rikossarjoista olen saanut riittävän annoksen, enkä niitä seuraa. Jos satun olemaan kotona, katson iltauutiset. Olen kyllä huomannut, että aiheet ovat jo päivän mittaan tulleet tutuiksi, eivätkä enää välttämättä kiinnosta toistettuina. Tähän täytyy kuitenkin lisätä, että katson ja usein vain kuuntelen italiankielistä maksukortin takana olevaa Rai1-kanavaa. Sitäkin seuraan vain kielitaidon ylläpidon takia, joten kyse on hieman eri asiasta.

Uutisista ja maailmantapahtumista pysyn selvillä, sillä luen kahta sanomalehteä päivittäin. Sieltä saan myös tarpeelliset taustatiedot, ja asiat jopa jäävät mieleen paremmin kuin passiivisella television katselulla. Toisaalta tietysti myös somen ja yleensä netin kautta saa nykyään yleensä ensimmäisenä tiedon monesta asiasta. Ehkä on vähän perääkin siinä asiassa, että some uhkaa television katselua. Ainakin se muuttaa television katselutapoja.

Tv-sarjoja en ole paljonkaan seurannut. Viimeksi olen katsonut Doc Martinia ja toista brittisarjaa Viimeinen tango Halifaxissa. Jälkimmäisen katseluunkin havahduin vasta puolivälistä. Nämäkin katsoin usein jälkeenpäin Yle Areenasta. Monelta muulta television katselu loppuu nimenomaan kesäksi, mutta minun katselutaukoni on alkanut jo aikaisemmin.

Olenko jotakin menettänyt, kun en ole katsonut televisiota? Kysyn ja vastaan itse, että tuskinpa. Tätä ajatusta vahvisti lehdestä näkemäni luettelo esimerkiksi viikon 20 suosituimmista ohjelmista: 1. Yle Uutiset, TV1 su, 2. Urheiluruutu, TV2 ke, 3. A-studio, TV1 ke. Kertooko tämä myös jotakin ohjelmistosta?