Tekosyitä on helppo keksiä

Jos muistaa ajan, jolloin presidentit olivat kekkosia, muistaa varmasti myös UKK:n lanseeraaman iskulauseen: Kaikki syyt, jotka estävät liikkumasta, ovat tekosyitä. En muista, menikö lausahdus täsmälleen näin, mutta ajatus oli kuitenkin tämä. Se on selvää, että aivan kirjaimellisesti tätä ajatusta ei pidä ottaa, mutta suuri totuuden siemen siinä on.

Ihminen on erittäin taitava keksimään syitä, jos ei ole halukas toimimaan tietyllä tavalla oman mukavuutensa kustannuksella. Liikunnasta laistaminen on tyypillisesti asia, josta on helppo liukastella sivuun jonkin tekosyyn avulla. Itselle tosin on vaikea myöntää, että kyse on tekosyystä, vaan helpompi on vain ajatella syytä todelliseksi.

Joskus on silti viisasta olla menemättä salille, lenkille tai jumppaan, jos olo on vetämätön, vaikka ei olekaan sairas. Esimerkiksi päänsärky voi olla osoitus tulevasta sairaudesta, mutta olen myös mennyt päänsärkyisenä pilatekseen ja palannut sieltä freesinä. Täytyy vain osata arvioida, mikä on vakavaa ja mikä ei. Sen sijaan tekosyitä on niin monta kuin ihmismieli pystyy keksimään, ja se on jo paljon.

Samantapainen ilmiö opiskeluajoilta tulee mieleen tenttiä edeltäviltä päiviltä. Silloin moni kodinhoitotyö oli yhtäkkiä mielenkiintoista ja hyvä syy paeta tenttikirjoja. Toisaalta pyykinpesu tai imurointi rentoutti ja oli palkitsevaa, joten lukeminenkin jatkui tauon jälkeen hyvillä mielin. Opin kuitenkin tärkeiden tenttien alla menemään kirjastoon lukemaan, sillä siellä ei ollut muuta askarrusta.

Ikuiset laihduttajat ovat myös keksineet hyvän tekosyyn väittämällä, etteivät laihdu. Puhumalla ei kukaan laihdukaan, mutta jokainen terve, todella laihtumista haluava ihminen pystyy myös laihtumaan. Kyseessä on elintapojen muuttaminen, mutta se tietysti edellyttää ponnisteluja ja kärsivällisyyttä. Yhteiskunnallisesti on kyse merkittävästä asiasta, sillä tuoreimman tiedon mukaan miehistä 60 prosenttia ja naisista 43 prosenttia on ylipainoisia. Se on jo iso terveysongelma, ei mitään vähäteltävää.