Tauko on välillä paikallaan

Tavallinen kuntoilija voi erehtyä noudattamaan samaa rataa liikunnan harrastuksessaan viikosta toiseen, kuukaudesta toiseen. Kuntoilijallekin tekee kuitenkin hyvää, että jaksottaa liikuntansa jollakin tapaa. Jos käy erilaisissa liikuntaryhmissä, rytmi tulee kaupan päälle. Vakiryhmät noudattavat koulujen aikataulua, tosin huomattavasti väljemmin. Syyskausi päättyy jo ennen joulukuun puoliväliä, kevätkausi taas useimmiten jo huhtikuussa.

Joskus kaudet tuntuvat aika lyhyiltä, mutta ehkä käytäntökin on sanellut nämä aikarajat. Jouluun valmistautuminen tuntuu tulevan aina vain aikaisemmaksi, ja keväällä taas mökki- ja pihatyöt kutsuvat monia enemmän kuin sisäliikunta.

Säännöllistä liikuntaa ei silti missään nimessä kannata keskeyttää niin pitkäksi aikaa kun ryhmät ovat lomalla. Lihaskunto alkaa heiketä jo muutaman viikon  jälkeen, ellei tee mitään harjoitteita. Kuitenkin omaehtoisestikin esimerkiksi kuntosalilla kävijä tarvitsee välillä viikon tauon. Lihas kasvaa levossa, ja viikon lepo tuo myös henkistä lepoa, jonka jälkeen harjoittelu maistuu aivan uudella tavalla.

Jouduin olemaan poissa viikottaiselta pilatestunnilta kahdesti peräkkäin, ja ihmeekseni huomasin tauon jälkeisen tunnin myönteiset vaikutukset voimakkaammin kuin normaalisti. Tein liikkeet mielestäni samaan tapaan kuin aikaisemmin ja olin jopa miettinyt, olenko pudonnut kärryiltä poissaolon takia. Olin tosin harrastanut muuta liikuntaa tänä aikana. Tämäkin vahvistaa, että taukokin on joskus paikallaan. Kuitenkin taukoa täytyy osata pitää harkitusti.

Kuntoiluohjeissa opastetaan eri liikkeitä ja eri tapoja kohentaa kuntoaan, mutta taukojen pidosta ei juuri ole mainintaa. Harjoitustiheys on yksi tärkeä tekijä kuntoilussa. Harjoitusten välillä tarvitaan lepoa, jotta keho voi mukautua uusiin vaatimuksiin. Ihanteelliseksi sanotaan kolmea kuntosaliharjoitusta viikossa, yksi viikkoharjoitus on liian vähän. Oma vaikutuksensa on sitten harjoitusten teholla, kestolla ja luonteella, mutta ne seikat eivät kuulu tähän.

Tämä blogi jää myös joulutauolle. Hyvää joulua kaikille!