Tämä ei ole naurun asia

Naurusta ja nauramisesta tunnetaan monia sananlaskuja, ja yksi muistetuimmista on varmaan tyhjännaurajaa pelotteleva. Mies tulee räkänokastakin, vaan ei tyhjännaurajasta, väitetään. Oikeastaan sananlaskuja ei pitäisi aivan sanatarkasti edes tarkastella, mutta jos niin ajatellaan tätä nimenomaista lausahdusta, kannattaisi se ehkä päivittää.

Nauraminen ja jopa tekonauraminen, jota kai voidaan tyhjästä nauramiseen verrata, tekevät ihmiskeholle hyvää. Kehoparka ei edes pysty erottelemaan, onko nauru aitoa vai tekemällä tehtyä. Nauramisen hyvät vaikutukset on monissa tutkimuksissa todettu. Esimerkiksi stressaantuneen ihmisen kannattaisi mennä elokuviin tai teatteriin katsomaan hyvää komediaa. Nauramisen ansiosta stressihormonit laskevat ja lihakset rentoutuvat. Nauramisen sanotaan jopa parantavan, sillä nauraessa kivut ja säryt unohtuvat, ainakin hetkeksi.

Hyviä nauruhetkiä voi toki saada ihan tavallisessa arjessakin. Kohtaamisissa tuttujen kanssa voi jos hyvin sattuu tulla yhteisiä nauruhetkiä. Jokainen varmasti muistaa, kuinka yhteisten naurujen jälkeen tokaistaan: Saatiinpa nauraa tai Tulipa hyvä olo nauramisesta. Mielihyvähormonit siinä jylläävät ja saavat mielen nousuun. Onpa jokin tutkimus saanut aikaan mittaustuloksen: 2 minuutin nauru vastaa 45 minuutin rentoutusta.

Kääntöpuolena ovat tietysti ihmiset, jotka nauraa hohottavat silloinkin, kun toisen mielestä ei olisi mitään nauramisen aihetta. Aidosti iloiset ihmiset ovat toinen juttu. Myös radiossa keskenään nauravat ihmiset ärsyttävät, sillä siinä oikeastaan kuulijat suljetaan ulkopuolelle. Monesti siinä nauraessa puhe muuttuu niin epäselväksi, ettei kuulija edes kuule, mikä niin hauskaa onkaan.

Oma lukunsa on naurujooga. Siitä olen vain lukenut ja kuullut, mutta uskon sen voimaannuttavaan vaikutukseen. Erityisesti jos naurujoogaryhmässä on joku, jonka nauru on tarttuvaa, ryhmä pääsee hyvin vauhtiin. Naurujoogassa on kättentaputusta ja liikehdintää, joten se jo aktivoi osallistujia.

Stand up -komiikka on lisääntynyt paljon, ja sen suosio myös kertoo ihmisten kaipuusta päästä nauramaan. On todella hieno taito, kun pystyy saamaan yleisön nauramaan. Luulisin ymmärtäväni lajin vaikeuden, mutta siltikin toivoisin, että alapään termit ja kirosanat vähenisivät esimerkiksi television stand up -esityksissä. Näitä alatyylin sanoja viljellään niin paljon, että pieruhuumori tuntuu sen rinnalla jalolta.