Sesonkiruoat tuovat vaihtelua

Kesä on muutenkin kuin lämmöltään ihanaa aikaa. Tosin tänä vuonna ei lämmintä kesäsäätä ole vielä koettu kuin näytösluontoisesti. Ihanuudella tarkoitan sitä, että voidaan ulkona kasvattaa monenlaista syötävää. Minun sukupolveni kun muistaa jopa ajan, jolloin esimerkiksi tomaatteja tai kurkkuja ei ollut talvella ruokapöydässä. Sitten tulivat ensimmäiset lentotomaatit, joita rahdattiin Espanjasta.

Esimerkiksi juuri kotimaisten tomaattien ja kurkkujen saatavuus läpi vuoden on heikentänyt sesonkiajattelua. Onneksi kuitenkin on vielä tuotteita, joilla on odotusarvoa. Monen herkkua ovat uudet perunat tai kotimaiset mansikat. Mansikoitakin saa nykyään tuoreina jo varhain talvella, mutta maussa ne eivät tavoita Suomen kesässä kypsyneitä lajitovereitaan.

Joka tapauksessa nykyään yhtenä trendinä on syödä sesonkiruokia, vaikka onhan Suomessa iät ja ajat tehty tammi-helmikuussa vaikkapa madesoppaa ja heinä-elokuussa herkuteltu ravuilla. Olen nuorena aikuisena jopa ollut itse pyydystämässä rapuja, ja sitten kokoonnuimme ystäväporukalla niitä syömään. Siinä oli tunnelmaa, kun ensin rämmimme yöllä joella ja sitten matkasimme huvilalle nauttimaan saalista, joka ei tosin kovin kummoinen ollut. Tämän pyydysretken jälkeen olen ollut syömässä vain muiden pyytämiä rapuja.

Omista sesonkiherkuistamme täytyy tietysti muistaa parsa, kun sitä saa myös kotimaisena. Villiyrttien ystävät keräävät nokkosia ja muita lajeja, mutta niistä minulla ei ole kokemusta. Mieluummin edelleen vaihdan nokkosen pinaattiin, joka Suomessa on mielestäni aliarvostettu herkku.

Ellei ole kovin tietoinen eri kasvilajien satokausista, niistä saa helposti tietoa eri sivuistoilta. Sieltä voi poimia ostoslistaansa makunsa mukaan vihannekset, juurekset ja yrtit, joita haluaa käyttää. Kannattaa ennakkoluulottomasti valita uusiakin lajeja.

Tämä kasvukausi on ollut vaikea varhaisperunalle, mutta kyllä sitä varmaan monessa juhannuspöydässä on saatavana. Mitä kaikkea muuta on saatavilla, voi tarkistaa vaikkapa sivustoilta www.ruokatieto.fi tai www.satokausikalenteri.fi. Satokausikalenteria päivitetään myös Facebookissa.