Saunasta apua unettomallekin

Suomalainen ja sauna ovat erottamaton yhdistelmä. Jopa ulkomaille muuttaneet suomalaiset ovat hankkineet oman saunan vaikka kaukomaille ja levittäneet uuteen ympäristöönsä saunan ilosanomaa. Suomalaisen saunan päivää vietetään kesäkuun toisena lauantaina, ja tänä vuonna saunan nimikkopäivä on siis 13. kesäkuuta. Lauantaisauna on vanha perinne, mutta nykyään saunapäiväksi voi osua mikä päivä tahansa.

Kotisaunani lämpiää nykyään harvoin, sillä niin uimahallin kuin golfklubin sauna on käyntikerroillani lämpimänä ja käytettävissä. Lihashuollolle saunominen heti kuntoilun jälkeen ei välttämättä ole edes eduksi, mutta sen antamasta hyvänolon tunteesta on vaikea luopua. Parhaalta saunominen kyllä tuntuu, kun on pelannut 18 reiän kierroksen kylmässä ja sateessa. Saunominen palauttaa mukavasti lämmön ytimiään myöten palelevaan golfariin.

Unetonta neuvotaan laskemaan lampaita, mutta unen voi saada myös laskemalla saunoja, joissa on käynyt. Tämä mielikuvaharjoitus palauttaa kuin vaivihkaa mieleen rentouden, jonka on saunassa saanut. Olen tätä kikkaa kokeillutkin, ja muistan päässeeni noin 140:een. Varmaan juuri golfharrastus on yksi syy, miksi vieraita saunojakin on niin paljon tullut koluttua. Olen kahdesti käynyt myös savusaunassa, ja siellä löyly on todella lempeää.

Suomessa viedään jo pienet lapsetkin saunaan, ja niinpä saunominen tulee kovin tutuksi. Kun englantilaiset ystäväni olivat muutama vuosi sitten vieraanani, tarjosin heille myös saunomismahdollisuutta. Opastin tietysti, miten löylyä heitetään ja miten muutenkin toimitaan. Heidän saunomisensa kyllä kuului, sillä pariskunnalla oli niin hauskaa, että nauru raikasi. Kohteliaasti he sanoivat pitäneensä saunomisesta, mutta aika pikaista se oli.

Vihtaa en ole tottunut käyttämään saunassa, mutta hyvä tuoksu siitä tulee. Mummolan saunan tuoksun muistan vieläkin, ja yllättäen tavoitin sen saman tuoksun muutama vuosi sitten, kun yövyin ystäväni kanssa Sysmässä ja samalla voimme saunoa majapaikkamme yhteydessä vanhassa saunassa. Hajumuistot näemmä säilyvät vuosienkin takaa.

Sauna on suomen kielessä sanana siitä harvinainen, että se on sellaisenaan ja oikeassa tarkoituksessaan otettu käyttöön monessa kielessä. Toista vastaavaa sanaa suomesta saanee turhaan hakea.