Saatiin liikuntasuositus myös ikäihmisille

UKK-instituutti julkaisi lokakuun lopussa uudet liikuntasuositukset ja kohdisti ne 18-64 -vuotiaille. Silloin jäin kaipaamaan iäkkäämmille ihmisille tarkoitettua suositusta, mutta ilmiselvästi hätäilin turhaan. Joulun alla saatiin uusi liikuntasuositus 65+ -ikäryhmälle, ja tämän ikäisiä toki Suomessa on paljon. Liikuntaohjeita tuntuu kyllä ilmestyvän joka tuutista näin vuoden alussa, mutta nämä UKK-instituutin suositukset lienee tarkoitettu toteutettaviksi pitkäjänteisesti, ei minään pikareseptinä.

65+ -ikäisten liikuntasuositus eroaa nuoremmille tarkoitetusta suosituksesta siinä mielessä, että painotetaan lihaskuntoa ja tasapainoa. Kumpaakin tarvitaan arkisessa elämässä selviytymiseen. Kun tiet ovat liukkaita, hyvä tai edes kohtuullinen tasapainon hallinta auttaa pysymään pystyssä. Kaatuvat toki työikäisetkin liukkaalla kelillä, mutta vanhemmilla ihmisillä kaatuminen voi olla kohtalokasta tai ainakin toipuminen on hitaampaa kuin nuoremmilla.

Molemmissa suosituksissa kehotetaan ottamaan huomioon myös kevyt liikuskelu esimerkiksi kotioloissa. Tämä lienee tarkoitettu jonkinlaiseksi yllykkeeksi runsaampaan liikkumiseen ja kuntoiluun, vaikkapa kävelyyn. Hyvä on tietysti muistaa myös hyötyliikunta sekä harrastaa aktiivista elämäntapaa: mennä aina jalan tai pyörällä, jos se vain on mahdollista.

Suositus tähdentää liikunnan monipuolisuutta. Lajeja on varmasti jokaisen makuun, ja tärkeätä olisikin löytää juuri se oma juttu. Eri lajeja kannattaa kokeilla, ennen kuin päättää, pitääkö lajista vai ei. Korkein yleensä on lähtemisen kynnys. Kun kuitenkin vain tavallaan pakottaa itsensä lähtemään, kukaan ei yleensä sitä jälkeenpäin pahoittele. Liikunta myös piristää mieltä.

Suosituksessa esitetään, että lihasvoimaa, tasapainoa ja notkeutta tulisi harjoittaa ainakin kaksi kertaa viikossa. Tämä onnistuu esimerkiksi kuntosalilla, jumppatunnilla, joogassa, pilateksessa tai kotivoimistelussa. Kotiin voi ohjeita napata hyvin netistä. Etukäteislämmittely ja venyttely ovat tärkeitä muistaa, ettei tule vammoja.

Reipasta liikuntaa pitäisi olla viikossa vähintään kaksi ja puoli tuntia, esimerkiksi sauvakävelyä tai tanssia. Jos taas harrastaa pyöräilyä, hiihtoa, vesiliikuntaa tai porraskävelyä, kunnon ylläpitämiseen riittää tunti ja vartti viikossa. Reippaan ja rasittavan liikunnan aikana syke nousee.

Liikunnasta palautuminen 65+ -ikäisillä on hitaampaa kuin nuoremmilla ikäluokilla, ja se kannattaa ottaa huomioon omaa liikuntaohjelmaa suunnitellessa. Palautumiseen auttaa myös kunnon yöuni, ja hyvä liikunta taas voi olla apuna nukkumisessa. Ensimmäistä kertaa liikuntasuosituksissa otetaan huomioon myös riittävän unen merkitys.